085 – 303 86 20

Iets meer dan 8.000 stappen per dag houdt de dokter op afstand

full length side view portrait man jacket

Iedereen weet dat meer bewegen goed is voor uw gezondheid. Het wordt ook steeds makkelijker om zelf goed bij te houden hoeveel u beweegt. Met slimme horloges of polsbandjes, zoals de Apple Watch en de Fitbit, kunt u makkelijk het aantal stappen per dag bijhouden. Hoeveel stappen zou u nou per dag moeten zetten om de cardioloog en andere artsen op afstand te houden?

Recent onderzoek in Nature Medicine laat zien dat veel bewegen, zoals mensen kunnen registreren met bijvoorbeeld een Fitbit, leidt tot vermindering van de kans op ziekte.

Het onderzoek toont aan dat het aantal stappen dat door de eigen Fitbit-apparaten van de deelnemers werd geregistreerd, verband houdt met het risico op chronische ziekte. In totaal namen 6042 mensen aan het onderzoek deel, 73% van hen was vrouw. Deelnemers liepen gemiddeld 7731,3 stappen per dag gedurende de onderzoeksperiode van vier jaar. 

 

De conclusie: hoe meer stappen per dag, hoe lager de kans op obesitas, slaapapneu, depressie en zuurbranden (een gastro-oesofageale refluxziekte). Als men meer dan 8.200 dagelijkse stappen deed, beschermde dit tegen diabetes en hypertensie. Meer dan 9.000 stappen gaf geen extra bescherming. Dit is het eerste grote onderzoek dat een gunstig effect aantoont van bewegen, zoals gemonitord met een stappenteller, op het voorkomen van ziekten.

 

Kortom: zet u dagelijks meer dan 8000 stappen, dan is de kans dat u een dokter nodig heeft aanzienlijk kleiner. Als CCN houden we de dokter graag op afstand en zetten we ons in voor de preventie van hart- en vaatziekten. Al langer monitoren we met ons HartWacht programma patiënten op afstand, zodat zij niet meer naar de polikliniek hoeven te komen. Daarmee lopen we internationaal voorop. En we voeren op dit moment onderzoek uit naar de mogelijkheid om de Apple Watch in te zetten bij het vroegtijdig herkennen van boezemfibrilleren. 

 

Zo zetten we belangrijke stappen om de zorg veilig en betaalbaar te houden. Als u nu 8200 stappen zet per dag, maken we samen het verschil.