085 – 303 86 20

Zo kunt u herstellen van diabetes type 2

diabetic man checking glucose patch sensor

Diabetes type 2 komt veel voor en het kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Met een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging kan het lichaam beter gaan reageren op insuline, wat resulteert in meer stabiele bloedsuikerspiegels. Het verschilt per persoon welke aanpassingen kunnen helpen, dus een algemeen dieet is niet voor iedereen geschikt. In dit artikel benoemen we een aantal tips die kunnen helpen.

Leefstijl

Eerst is het goed om te weten dat naast het veranderen van uw voeding, een actieve leefstijl essentieel is om -indien nodig- gewicht te verliezen. Bij overgewicht vergroot het verliezen van gewicht de kans op herstel van diabetes type 2. Om diabetes definitief om te keren is het het beste om een dieet persoonlijk voor u te laten samenstellen. Wij noemen hieronder een aantal adviezen die u kunnen helpen.

Koolhydraatarm dieet

Veel mensen met diabetes type 2 vinden succes met een koolhydraatarm dieet. Het verminderen van de inname van koolhydraten met een hoge glycemische index (‘snelle suikers’) en geraffineerde suikers kan de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren. Focus op complexe koolhydraten zoals volle granen, peulvruchten en groenten.

Gevarieerd dieet

Een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen is belangrijk. Voeg magere eiwitten, gezonde vetten, veel niet-zetmeelrijke groenten en volle granen toe. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en overmatig gebruik van suiker.

Kleine porties

Zorg ervoor dat je porties beheersbaar en doordacht zijn. Het bewust zijn van de portiegrootte is niet alleen gunstig voor gewichtsverlies, maar het heeft ook een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Door te kiezen voor kleinere porties geeft u uw lichaam de kans om de voedingsstoffen efficiënter te verwerken, wat kan bijdragen aan een verbeterde glucosecontrole.

Vezelrijk voedsel

Voedingsmiddelen met veel vezels, zoals fruit, groenten en volle granen, kunnen helpen om de suikerspiegel in het bloed stabiel te houden.

Magere eiwitten

Neem bronnen van magere eiwitten zoals gevogelte, vis, tofu en peulvruchten op in uw dieet. Het beste is om plantaardige eiwitten te eten. Eiwitten kunnen u helpen een vol gevoel te krijgen en “overeten” te voorkomen.

Gezonde vetten

Gebruik gezonde (onverzadigde) vetten uit bronnen zoals avocado's, noten, zaden en olijfolie. Deze vetten, rijk aan essentiële voedingsstoffen, kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren en dragen bij aan een gebalanceerd voedingspatroon. 

Regelmatig eten

Werk toe naar een gezond eetpatroon met regelmatige, gebalanceerde maaltijden door de dag heen. Dit helpt om ongewenste schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Tijd om afscheid te nemen van tussendoortjes!

Beperk bewerkte voedingsmiddelen

Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak verborgen suikers en ongezonde (verzadigde) vetten. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak te herkennen aan hun verwerkte en verpakte vorm, waarin ingrediënten zijn toegevoegd om smaak, textuur, houdbaarheid of kleur te verbeteren. Bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, frisdranken of gefrituurde snacks. Minimaliseer de inname van deze ongezonde voedingsmiddelen.

'Ooit had ik diabetes type 2'

Tot slot; overleg uw huisarts of praktijkondersteuner om samen de meest geschikte maatregelen voor u te kiezen. Om het effect van een verbeterde leefstijl en dieet te meten, is het goed om de bloedsuikerspiegel regelmatig te (laten) controleren. Het allerbelangrijkste is dat u de nieuwe leefstijl volhoudt, want pas dan kunt u zeggen: “Ooit had ik diabetes type 2”.