085 – 303 86 20

Hoeveel koffie per dag is goed voor uw hart?

midsection man holding coffee cup

Voor veel mensen is koffie meer dan een gewoonte; het brengt gezelligheid en verbinding. Even buurten voor een ‘bakkie’ of de spontane “koffie?!” bij bezoek hoort er voor veel mensen helemaal bij. Over cafeïne lopen de meningen uiteen, van nadelen tot verrassende voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat koffie zelfs kan bijdragen aan een lagere kans op hart- en vaatziekten? Hoe dat zit, én hoeveel ‘bakkies’ goed zijn voor uw hart, leggen we uit.

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol kan verlagen. Dit type cholesterol is verantwoordelijk voor vaatwandvervetting en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door dit effect helpt cafeïne inderdaad om dat risico te verminderen. Toch betekent dit niet dat meer kopjes koffie automatisch beter zijn. Volgens onderzoekers bereikt u het effect door dagelijks 3 tot 5 kopjes koffie te drinken. 

Wat is er onderzocht?

In het onderzoek werden 12 gezonde vrijwilligers tussen de 22 en 45 jaar onderzocht. De vrijwilligers moesten 12 uur vasten en kregen 400 mg cafeïne, wat ongeveer overeenkomt met vier kopjes filterkoffie. Bloedmonsters werden genomen vóór toediening van de cafeïne en na 2 uur en 4 uur na toediening. Daaruit bleek dat cafeïne de bloedconcentratie van PCSK9 met 25% verlaagt na 2 uur en met 21% na 4 uur. PCSK9 is een stof die het LDL cholesterol verhoogt. Dit gunstige effect werd niet waargenomen in de groep vrijwilligers die gedurende dezelfde periode geen cafeïne kregen.

De onderzoekers concludeerden dat de studie een overtuigend bewijs levert dat cafeïne, via verlaging van PCSK9, leidt tot verlaging van het LDL en daardoor zorgt voor een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten.

Kies voor filterkoffie

Toch is het niet zo dat iedere vorm van koffie je kans op een hartinfarct of beroerte verlaagt. Koffie bevat namelijk, naast het heilzame cafeïne, ook  een andere stof; cafestol. Deze stof verhoogt juist het LDL. Cafestol vind je in hogere concentratie met name in espresso koffie (percolator koffie) en “turkse” koffie (“doordruk” koffie). In filterkoffie vind je het minder terug, omdat de stof dan deels door de filter wordt opgevangen.

Samenvattend: ja, koffie kan helpen bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten - maar drink dan wel filterkoffie en beperk dit tot 3-5 kopjes per dag. En zoals u misschien zelf al hebt gemerkt, kan te veel cafeïne leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid. Drink dus ‘een bakkie’ met mate!