Wat is slaapapneu?
Mensen met slaapapneu, ook wel bekend als het Obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS), stoppen af en toe met ademhalen terwijl ze slapen. Tijdens deze ademstops daalt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en stijgt de bloeddruk sterk. Als deze ademstops vaak voorkomen, zorgt dit ervoor dat u niet in uw diepe slaap komt en wordt u niet goed uitgerust wakker.
Mensen met OSAS hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Met name een hartinfarct, beroerte en ritmestoornissen komen vaker voor bij mensen met deze slaapstoornis. Slaapapneu is soms lastig te herkennen. Het is belangrijk om de symptomen en verschijnselen van OSAS te herkennen, want een goede en tijdige behandeling kan u veel klachten en hart- en vaatcomplicaties besparen. Daarom bespreken we in dit artikel graag de waarschuwingssignalen en de behandelingsmogelijkheden.
Welke klachten en verschijnselen kunnen wijzen op slaapapneu?
- ‘s Morgens wakker worden met aanhoudende hoofdpijn
- Vermindering van het geheugen en concentratieproblemen
- Cognitieve functies en alertheid nemen af
- Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen (inclusief depressie)
- Vaak 's nachts plassen
- Hoge bloeddruk
- Droge mond of keelpijn
- Overgewicht (vooral rond de nek kan dit bijdragen aan luchtwegobstructie)
Vroegtijdige herkenning van OSAS is belangrijk ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Herkent u één van de bovenstaande klachten of verschijnselen bij uzelf of bij iemand in uw omgeving, raadpleeg dan uw huisarts. Deze kan onderzoek naar de aanwezigheid van OSAS uit (laten) voeren. Veelal kan het onderzoek bij u thuis plaatsvinden.
Herkent u symptomen van OSAS? Via deze handige online tool kunt u uw risico meten.
Hoe wordt slaapapneu behandeld?
Als slaapapneu bij u geconstateerd wordt, dan kan dit op verschillende manieren worden behandeld. Veel voorkomende behandelmethodes zijn;
- Afvallen: bij overgewicht kan afvallen helpen slaapapneu te verminderen
- Slapen in zijligging: op uw zij slapen verlaagt de kans op ademstops
- Een beugel in de mond/keelholte: door 's nachts een speciale beugel te gebruiken, kan luchtwegobstructie worden voorkomen
- Ademhalingsassistentie door een masker (CPAP). Soms is extra ondersteuning bij het ademen nodig zodat u gedurende uw slaap voldoende zuurstof krijgt.
- Een operatie: In zeldzame gevallen is een operatie in het keel/neus gebied nodig
Door slaapapneu te herkennen en te behandelen verbetert de kwaliteit van leven en voorkomt u ernstige hart- en vaataandoeningen. Zo kunt u weer met een gerust hart slapen!