085 – 303 86 20

Hoe een giftige plant de harten won van cardiologen

colchicum triphyllum is kind bulbous flowering plant

Colchicum is een giftige plant, die van oudsher veel voorkomt in de Balkan en in Anatolië. In de eerste eeuw na Christus ontdekte de Griekse farmacoloog, arts en botanicus Pedanius Dioscorides dat het ook een nuttig plantje is en dat het extract uit deze plantensoort goed helpt tegen jicht, de pijnlijke ontsteking van gewrichten. Maar dat niet alleen - cardiologen ontdekten eeuwen later nóg een nuttige toepassing van het zogenaamde Colchicine. In 2009 werd het middel officieel geregistreerd in Nederland.

De werking van Colchicine bij jicht berust op het remmen van de ontstekingsreactie die ontstaat in de gewrichten. Aangezien enkele hartziekten ook te maken hebben met een (chronische) ontsteking, kwamen onderzoekers op het idee dat Colchicine mogelijk ook voor bepaalde hartpatiënten een voordeel zou kunnen hebben.

 

In 2013 werd een groot onderzoek gepubliceerd naar de werking van Colchicine bij patiënten met een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). De uitkomst ervan was verbluffend; de duur van de deze pijnlijke aandoening nam af, evenals de kans op herhaling! Voor veel patiënten een verademing. Vandaag de dag is Colchicine daarom onderdeel van de standaardbehandeling van pericarditis, een aandoening die soms voorkomt bij patiënten die een virale infectie hebben gehad. Denk bijvoorbeeld COVID-19.

 

In de loop der jaren werden er steeds meer toepassingen van Colchicine gevonden in de cardiologie. Nederlandse onderzoekers toonden aan dat het middel het risico op complicaties na een hartinfarct en een dotterbehandeling vermindert. Ook patiënten met kransvatlijden hebben langdurig voordeel van het medicijn, aangezien het de kans verlaagt op onder andere een hartinfarct of beroerte. 

 

Grapefruit en spierpijn

Colchicine gaat niet goed samen met het drinken van grapefruitsap. Dat kan leiden tot bijwerkingen, zoals een branderig gevoel in de keel, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Daarnaast kan Colchicine niet worden gegeven aan patiënten met ernstige nier- of leverfunctiestoornissen. En in combinatie met cholesterolverlagers (statines), een groep medicijnen die door de cardioloog aan iedere patiënt met vaatlijden wordt voorgeschreven, kan Colchicine eerder leiden tot spierpijn.

 

Maar in de meeste andere gevallen is het dus een effectief geneesmiddel. Een mooie bijkomstigheid: een behandeling met Colchicine kost € 0,49 per dag en is dus goedkoop. Onderzoekers zoeken ondertussen verder of Colchicine ook ingezet kan worden bij andere hartaandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen. En wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. We volgen de wereldwijde ontwikkelingen uiteraard op de voet en houden u op de hoogte. Ons hart heeft Colchicine in ieder geval al gestolen.