085 – 303 86 20

“Het meest kijk ik ernaar uit weer met patiënten te werken.”

2

Hoogzwanger van haar tweede kind ontvluchtte Roset Zakko haar geboorteland Syrië. Samen met haar 5-jarige zoontje en haar moeder belandde ze uiteindelijk in het AZC in Venlo, waar haar tweede zoon geboren werd. De oorlog dwong Roset afscheid te nemen van haar werk als arts. Werk dat ze maar niet los kon laten. Dankzij de Hart Academie kan ze met veel plezier weer aan de slag in de zorg.

Roset: “In het AZC had ik een zware tijd. Ondanks dat ik druk was met mijn jonge kinderen en het leren van de Nederlandse taal, verveelde ik me enorm. De dagen bestonden vooral uit wachten en de tijd kroop voorbij. Er was zoveel onzeker.”

Gezien de uitzichtloze situatie in Syrië, ontving Roset versneld haar status. Maar werk vinden in de zorg was niet zomaar mogelijk. “In Syrië was ik basisarts en volop bezig met mijn specialisatie Dermatologie. Zonder BIG-registratie kan ik in Nederland echter niet verder. Mijn artsenregistratie opnieuw in Nederland halen is niet te combineren met de zorg voor mijn twee jonge kinderen. Mijn droom om weer met patiënten te kunnen werken, leek lange tijd heel ver weg.”

Nadat het gezin huisvesting in Tilburg kreeg, vond ze werk in een apotheek, in het bijhouden van de voorraden. “Ik had lieve collega’s en was dankbaar dat ik toch iets in de zorg kon betekenen, maar miste het contact met patiënten enorm”, vertelt Roset over deze tijd. “Toen ik op een dag op sociale media over de Hart Academie las, wist ik dat dit mijn kans was. Mijn enige kans.”

In haar eerste sollicitatie lukte het Roset niet om een van de felbegeerde plekken te verwerven. Dat was een tegenvaller. Maar door het fijne contact met de Hart Academie tijdens de sollicitatieprocedure, werd ze nog zekerder van haar zaak. Dit is wat ze wilde. “Ik heb doorgewerkt bij de apotheek en op mijn kans gewacht. Die kwam. Ik solliciteerde opnieuw en werd aangenomen voor de opleidingsplek in Utrecht. Drie dagen per week reis ik nu 1,5 uur met het OV om er te komen. Maar ik ben er. En ik vind het geweldig!”

Dit jaar verwacht Roset haar diploma te halen en zichzelf officieel echocardiografist te kunnen noemen. De opleiding helpt haar ook met de taal. “Het programma sluit goed aan bij mijn opleiding als arts en ik vind het fijn om mijn kennis en ervaring weer in te kunnen zetten. Zeker ook dankzij de enorme betrokkenheid en expertise van mijn begeleiders Gerard en Mieke. Het meest kijk ik er natuurlijk naar uit weer met patiënten te werken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken!”