De zorg voor mensen met kanker wordt steeds beter en dat betekent dat steeds meer mensen met of na kanker blijven leven. Dat is goed nieuws. De behandeling van kanker is echter ingrijpend en kan blijvende gevolgen met zich meebrengen, ook na genezing. Behandelingen met chemotherapeutische middelen uit de groep van anthracyclines kunnen schade aan het hart veroorzaken, met hartfalen als gevolg. Hartfalen is één van de meest ingrijpende risico’s voor (voormalig) patiënten met kanker. Reden genoeg voor onderzoek: hoe kan de kans op hartfalen als gevolg van bepaalde chemotherapie worden verkleind?
Recente onderzoeksresultaten tonen aan dat het risico op het ontstaan van hartfalen door behandeling met anthracyclines kan worden verlaagd door gelijktijdig atorvastatine (een binnen de cardiologie bekende cholesterolverlager) toe te dienen. Een belangrijke uitkomst. De studie was bedoeld om erachter te komen of het gelijktijdig gebruik van atorvastatine, patiënten met lymfeklierkanker (lymfoom) kan beschermen tegen het ontwikkelen van hartfalen tijdens en na hun behandeling met anthracycline.
Wetenschappers voerden een studie uit onder driehonderd patiënten met lymfeklierkanker, verdeeld over negen medische centra in de VS en Canada. De patiënten werden in twee verschillende groepen ingedeeld. De ene groep kreeg naast hun chemotherapie ook atorvastatine (40 mg per dag) toegediend, de andere groep slikte een jaar lang een placebo (een inactieve pil).
Het resultaat was positief: er werd aangetoond dat de patiënten die atorvastatine gebruikten een lagere kans hadden op het ontwikkelen van hartfalen in vergelijking met degenen die placebo gebruikten. De patiënten die tijdens hun chemotherapie ook atorvastatine gebruikten hadden een lager risico op hartfalen (15%) in vergelijking met patiënten die placebo gebruikten (22%). De kans op hartfalen was bijna drie keer lager voor degenen die atorvastatine gebruikten.
Bij patiënten met lymfeklierkanker, die met anthracycline worden behandeld, beschermt atorvastatine dus tegen een pompfunctiestoornis. Dit is een waardevolle aanvulling op de behandeling die leidt tot een betere uitkomst voor deze groep patiënten. Hartfalen kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven, het hart pompt minder krachtig waardoor organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen met vermoeidheid en benauwdheid tot gevolg. Hartfalen is moeilijk te genezen en daarom is het voorkomen van hartfalen van groot belang. Mooi dat dit onderzoek hieraan kan bijdragen!