085 – 303 86 20

Heb ik minder kans op hartproblemen als ik meer koffie drink?

aerial view various coffee

Cafeïne; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Dagelijks drinken we met collega’s en vrienden deze opwekkende stof die te vinden is in onder andere koffie, thee, cola en energiedrankjes. Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, kan teveel cafeïne leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid. Maar er zijn ook voordelen: sportprestaties zouden er beter door kunnen worden en je presteert beter tijdens je werk. En doordat cafeïne de stofwisseling ‘aanzet’, val je zelfs af van deze “vetverbrander”. En het lijkt zelfs dat cafeïne de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Dus, meer koffie drinken dan maar?

Zo eenvoudig is het helaas niet. Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol zorgt voor vaatwand-vervetting. Daarmee verminder je inderdaad het risico op hart- en vaatziekten. Maar het is niet zo dat je kunt zeggen: hoe meer kopjes koffie, hoe beter. Het laagste risico bereik je volgens de onderzoekers door het drinken van 3 tot 5 kopjes per dag. Ook ander onderzoek lijkt aan te tonen dat koffieconsumptie de kans op een beroerte vermindert, door de verlaging van je LDL-cholesterol.


In het onderzoek werden 12 gezonde vrijwilligers tussen de 22 en 45 jaar onderzocht. De vrijwilligers moesten 12 uur vasten en kregen 400 mg cafeïne, wat ongeveer overeenkomt met vier kopjes filterkoffie. Bloedmonsters werden genomen vóór toediening van de cafeïne, na 2 uur en na 4 uur. Daaruit bleek dat cafeïne de bloedconcentratie van PCSK9 met 25% verlaagt na 2 uur en met 21% na 4 uur. PCSK9 is een stof die het LDL cholesterol verhoogt. Dit gunstige effect werd niet waargenomen in de groep vrijwilligers die gedurende dezelfde periode geen cafeïne kregen.

 

De onderzoekers concludeerden kortom, dat de studie een overtuigend bewijs levert dat cafeïne, via verlaging van PCSK9, leidt tot verlaging van het LDL en daardoor verantwoordelijk is voor een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten.

 

Toch is het niet zo dat iedere vorm van koffie je kans op een hartinfarct of beroerte verlaagt. Koffie bevat namelijk, naast het heilzame cafeïne, ook  een andere stof; cafestol. Deze stof verhoogt juist het LDL. Cafestol vind je in hogere concentratie met name in espresso koffie (percolator koffie) en “turkse” koffie (“doordruk” koffie). In filterkoffie vind je het minder terug, omdat de stof dan door de filter wordt opgevangen.

 

Samenvattend: ja, koffie kan helpen bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten - maar drink dan wel filterkoffie en beperkt je tot 3 á 5 kopjes per dag.