Hartfalen is een veelvoorkomende aandoening waarbij het hart minder goed bloed kan rondpompen. Om de diagnose te stellen, zijn er vaak meerdere, complexe onderzoeken nodig. Een van die standaard onderzoeken is het maken van een hartfilmpje (ECG), waarmee de elektrische activiteit van het hart wordt weergegeven. Uit onderzoek blijkt dat met dit hartfilmpje en hulp van kunstmatige intelligentie (AI) de kans op de aanwezigheid van hartfalen kan worden voorspeld.
Wat kan AI betekenen voor de diagnostiek van hartfalen?
AI analyseert subtiele patronen in het ECG die met het blote oog moeilijk te zien zijn. Deze patronen zijn geassocieerd met hartfalen. Door AI met behulp van deze patronen het ECG te laten analyseren, wordt de arts ondersteund zodat in een vroeg stadium hartfalen kan worden opgespoord, zelfs zonder een echo van het hart te maken. Vooral in huisartsenpraktijken en spoedzorg kan AI een snelle inschatting geven van het risico op hartfalen, wat de zorg voor patiënten verbetert, omdat door deze vroege diagnostiek, aanvullende onderzoeken en behandeling sneller kunnen plaatsvinden.
Wat zijn de voordelen?
De voordelen van het ECG op zichzelf zijn talrijk. Het is goedkoop, heeft een hoge beschikbaarheid in huisartsenpraktijk of spoedpost en is dus goed interpreteerbaar dankzij algoritmes. Zo hebben de artsen een krachtig hulpmiddel voor snelle screening bij verdenking op hartfalen.
Concluderend belooft de door AI geïnterpreteerde ECG’s een effectieve, betaalbare manier te worden om hartfalen vroegtijdig op te sporen. We wachten op wettelijke goedkeuring om algoritmes in de praktijk te kunnen gebruiken. Cardiologie Centra Nederland zet zich in om nieuwe ontwikkelingen in de zorg, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie, te onderzoeken om daarmee de zorg veilig, toegankelijk en betaalbaar te houden.