085 – 303 86 20

Hart- en vaatziekten zien aankomen met behulp van CT-scan

CT

Wist u dat we hart- en vaatziekten kunnen zien aankomen met behulp van een CT-scan van het hart? Vanaf vandaag kan uw huisarts een CT calciumscore bij ons laten uitvoeren (ook wel eerstelijnsdiagnostiek (ELD) genoemd) om te kijken of er sprake is van verkalking van de kransslagaders bij risicopatiënten. Op deze manier kan uw persoonlijke risico op een hartziekte worden bepaald en kunnen, zo nodig, preventieve maatregelen worden genomen.

Hart- en vaatziekten staan op de tweede plaats als meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Met een eenvoudige CT-scan van het hart (CT calciumscore) kan de mate van kransslagaderverkalking worden bepaald. De hoeveelheid kalk is gerelateerd aan het risico op het krijgen van een hartprobleem zoals pijn op de borst of een hartinfarct. Met behulp van een CT Calciumscore kan een eventuele behandeling exact worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. Overigens, als u geen kalk heeft in uw kransslagaders dan is uw prognose goed en kan in veel gevallen van behandeling worden afgezien.

Iedereen kan hart- en vaatziekten krijgen, ongeacht geslacht of leeftijd. Maar de kans op het krijgen ervan is niet bij iedereen even groot. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van erfelijke aanleg of (een combinatie van) risicofactoren zoals een verhoogd cholesterol, roken, diabetes of een hoge bloeddruk. Ook mensen met chronische ontstekingen (reuma, fibromyalgie, colitis, artritis psoriatica, jicht), het obstructieve slaapapneusyndroom, overgewicht of zij die in het verleden kanker hebben gehad, hebben een verhoogd hart- en vaatrisico.

Bij hoogrisicopatiënten adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat een CT calciumscore zinvol kan zijn om het persoonlijke risico nog preciezer in te kunnen schatten.

Verkalking van de kransslagaders geeft geen klachten. Pas wanneer de kransslagaders belangrijk vernauwd zijn, ontstaat pijn op de borst. Nog voor de klachten optreden geeft de CT calciumscore inzicht in uw vaat-situatie, zodat in een vroeg stadium preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

De CT calciumscore is een veilig en niet-belastend onderzoek dat ongeveer twee minuten duurt. 

Als u een verhoogd hart- en vaatrisico heeft, kunt u met uw huisarts overleggen of een CT calciumscore zinvol is. Uw huisarts kan, vanaf vandaag, zonder tussenkomst van de cardioloog, de CT calciumscore laten uitvoeren. Na verwijzing door de huisarts, wordt het onderzoek vergoed door alle zorgverzekeraars vanuit het basispakket (uw eigen risico kan wel worden aangesproken).

Het onderzoek vindt plaats op de goed bereikbare CCN-locatie Amsterdam Slotervaart. Ook wanneer u buiten de regio Amsterdam woont, kan u bij ons terecht met als voordeel dat het onderzoek vaak binnen enkele dagen kan plaatsvinden.

Cardiologen en radiologen van CCN en AUMC beoordelen de CT-scan en sturen de rapportage met een eventueel behandeladvies naar uw huisarts, deze bespreekt de uitslag met u.

Wilt u meer weten over wanneer het bepalen van uw CT calciumscore zinvol is? Onze cardiologen publiceerden samen met collega cardiologen van het Amsterdam UMC hierover dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.