085 – 303 86 20

‘Hallo ChatGPT, hoe gaat het met mijn hart?’

Hallo ChatGPT hoe gaat het met mijn hart

Misschien gebruikt u ChatGPT al bijna dagelijks. Om een stuk tekst grammaticaal te controleren, voor wat vakantie- inspiratie of juist inhoudelijke economische informatie? De overstap naar gezondheidsadvies is dan relatief makkelijk. Maar hoe betrouwbaar is het eigenlijk? Kan ChatGPT een rol spelen als hulpmiddel voor de verbetering van uw gezondheid en welzijn? Wat weet ChatGPT eigenlijk over hart- en vaatziekten? We namen de proef op de som!

Directe hulp bij klachten

Natuurlijk kunt u ChatGPT 24/7 vragen wat de oorzaak kan zijn van een lichamelijke klacht.. Toch is de waarde hiervan bij ChatGPT beperkt. ChatGPT zal veiligheidshalve altijd het advies geven om een arts te raadplegen en kan de tool geen diagnose stellen.

Voorbeeld:

Gebruiker: "Ik voel pijn op de borst; wat moet ik doen?"

ChatGPT: "Ik ben geen arts, maar pijn op de borst kan verschillende oorzaken hebben. Het is van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Probeer tijdens het wachten kalm te blijven en inspannende activiteiten te vermijden."

 

Algemene educatie

ChatGPT kan hierbij een waardevolle bron zijn voor informatie. ChatGPT kan namelijk goede algemene antwoorden geven op vragen over cardiovasculaire aandoeningen.

Voorbeeld

Gebruiker: "Wat zijn de risicofactoren voor hart- en vaatziekten?"

ChatGPT: "Hart- en vaatziekten kunnen worden beïnvloed door factoren als hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en een sedentaire levensstijl. Het beheersen van deze risicofactoren door veranderingen in levensstijl kan bijdragen aan een betere gezondheid van het hart."

 

Gepersonaliseerde adviezen

Door uw specifieke gezondheidsproblemen in te voeren kan ChatGPT u behandelingsopties en leefstijladvies geven. Dit kan u helpen bij de voorbereiding op een consult bij uw cardioloog of om uw leefstijl te verbeteren.

Voorbeeld:

Gebruiker:  “Wat zijn de behandelopties bij een vernauwing van de kransslagader die bij mij is geconstateerd?”

ChatGPT: “... medicatie, dotterbehandeling (stent) of bypass chirurgie…”

Voorbeeld:

Gebruiker: "Ik heb diabetes en een hartziekte; welk dieet moet ik volgen?"

ChatGPT: "Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Overweeg om een zorgverlener te raadplegen voor een persoonlijk plan, maar concentreer je in het algemeen op volle granen, magere eiwitten en veel fruit en groenten. Beperk bewerkte voedingsmiddelen en houd je koolhydraatinname in de gaten."

 

Emotionele steun  

Leven met een hartziekte kan soms een emotionele uitdaging zijn. Het vermogen van ChatGPT om empathische gesprekken aan te gaan, kan voor sommigen steun bieden en gevoelens van eenzaamheid verminderen.

Voorbeeld:

Gebruiker: "Ik heb een hartinfarct gehad en voel mij depressief"

ChatGPT: "Het is begrijpelijk dat een hartinfarct een ingrijpende gebeurtenis is die niet alleen fysieke, maar ook emotionele impact kan hebben. Als je je depressief voelt na een hartinfarct, is het belangrijk om dit serieus te nemen en professionele hulp te zoeken."

 

Digitale dokter en de toekomst

ChatGPT zal een steeds belangrijkere rol spelen voor patiënten met hart- en vaatziekten. Vooralsnog is dit AI-platform te gebruiken als bron voor algemene informatie over een ziekte, behandelopties en passende leefstijl. Het is (nog) niet mogelijk om ChatGPT een diagnose te laten stellen. Daarvoor is nog steeds de dokter nodig. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen zal AI een steeds belangrijker rol spelen bij patiënt en arts. De voorspelling is dat de ontwikkeling van dit soort AI diensten leidt tot betrouwbare gezondheid-ondersteuningssystemen, maar daar zijn we nog niet. We houden u op de hoogte.