085 – 303 86 20

Groeiend enthousiasme bij artsen over digitale zorg

HartWacht man met telefoon

Steeds meer artsen zijn enthousiast over de inzet van digitale middelen om patiënten te monitoren. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Medical Association (AMA). Wij merken de groeiende interesse ook naar de mogelijkheden van monitoring op afstand via onze eHealth service HartWacht. Op deze manier is onze zorg altijd dichtbij en wordt digitaal juist heel persoonlijk.

De American Medical Association ondervroeg voor het onderzoek 1.300 artsen in 2016, 2019 en 2022 over het toepassen van digitale technologie in de dagelijkse praktijk. In 2022 bleek 44% van de ondervraagde artsen blij is met het gebruik van digitale gezondheidszorgmiddelen, vergeleken met 36% in 2019 en 31% in 2016. Aldus een stijgende lijn van artsen die digitale middelen toepassen in de praktijk.

Deze trend zal naar onze verwachting doorzetten. Zeker als wij naar het groeiend enthousiasme kijken waarmee HartWacht wordt gebruikt door onze artsen en patiënten. Dat blijkt ook uit het feit dat in hetzelfde onderzoek wordt weergegeven dat in 2022 93% van de ondervraagde artsen het nut ziet van het gebruik van digitale gezondheid tools, vergeleken met 85% in 2016. 

"De acceptatiegraad van digitale gezondheidstools door artsen wordt versneld naarmate artsen steeds optimistischer worden over de voordelen die gezondheidstools kunnen hebben voor de patiëntenzorg", zei AMA-president Dr. Jack Resneck Jr. in een verklaring.

"De AMA-enquête illustreert het belang dat artsen hechten aan gevalideerde digitale gezondheidshulpmiddelen die de gezondheid verbeteren, en tegelijkertijd de technologische en administratieve lasten waarmee de geneeskunde dagelijks wordt geconfronteerd, verlagen. Deze technologieën zullen ook leiden tot het behouden van de toegankelijkheid van zorg".

30% van de artsen gebruikt nu apparaten voor bewaking op afstand (zoals HartWacht) vergeleken met 12% in 2016. Verbetering van de klinische resultaten en werkefficiëntie blijken de belangrijkste factoren aldus de AMA-enquête. 

De cardiologen van Cardiologie Centra Nederland geloven al langer in het nut van digitale zorg. HartWacht is hiervan een goed voorbeeld. Dit is ons digitale platform waar patiënten met ernstige hypertensie, hartfalen of ritmestoornissen op afstand kunnen worden gemonitord. Geen onnodige bezoeken aan de cardioloog en bij klachten direct contact; dat kenmerkt goede, efficiënte en toegankelijke zorg. Zorg die klopt.