085 – 303 86 20

Goede en slechte koolhydraten: dit is het verschil

supermarket

Heeft u zich weleens afgevraagd wat nou goede en slechte koolhydraten zijn? Er zijn verschillende diëten die adviseren om helemaal te stoppen met koolhydraten (ook wel ‘carbs’ genoemd.) Maar voordat u die carbs uit uw eetpatroon schrapt is het goed om te weten dat het helemaal niet nodig is om alle koolhydraten over één kam te scheren. Er zijn namelijk producten die prima in een gezonde levensstijl passen. Hoe zit het nu precies?

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten, ook wel complexe koolhydraten genoemd, dragen bij aan een goede gezondheid. Deze koolhydraten worden gekenmerkt door een langzame afbraak waardoor ze een constante glucose (suiker) spiegel geven in het bloed. Daarom dienen ze als een stabiele bron van energie. De “slow carbs” zitten, onder andere, in volkorenproducten (zoals volkorenbrood, volkoren pasta en bruine rijst), groenten, fruit, peulvruchten (zoals bonen en linzen), noten en zaden. Dus op uw boodschappenlijst kunnen heel goed deze koolhydraten staan: volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, broccoli, wortelen en spinazie, appels, bessen, sinaasappels, zwarte bonen, kikkererwten of linzen.

Slechte koolhydraten

Naast de gezonde, bestaan er ook slechte koolhydraten. Deze slechte carbs worden ook wel eenvoudige of geraffineerde koolhydraten genoemd. Deze worden snel afgebroken, wat leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel en dat is ongezond. De volgende carbs kunt u beter vermijden: suikerhoudende dranken (zoals frisdrank en vruchtensappen), snoep, wit brood, witte rijst, snacks (zoals chips en koekjes).

Hoeveel koolhydraten heb ik nodig? 

De hoeveelheid koolhydraten die u dagelijks nodig heeft, kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteiten. Over het algemeen wordt aangeraden om koolhydraten 45-65% van de totale dagelijkse calorie-inname uit te laten maken. Voor een gemiddeld volwassen dieet van 2000 calorieën per dag betekent dit ongeveer 225-325 gram koolhydraten.

Het voorkomen van hart- en vaatziekten begint in de supermarkt 

Selecteert u de goede carbs dan voorkomt u overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en daarmee de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het voorkomen van een hartinfarct of beroerte begint toch echt in de supermarkt. Maak uw boodschappenlijstje met deze kennis in uw achterhoofd. “slow carbs keep the doctor away”.