085 – 303 86 20

Gaat ChatGPT de dokter vervangen?

28638

Veel mensen leggen hun persoonlijke medische vragen voor aan een zoekmachine als Google, aan Wikipedia of aan Siri. Daarnaast zijn er duizenden websites die antwoorden kunnen geven op veel vragen over uw gezondheid. Sinds kort is er een nieuwe mogelijkheid om op zoek te gaan naar antwoorden: ChatGPT. De kans bestaat dat deze service de klassieke zoekhulpen zal gaan vervangen. Maar gaat ze ook de dokter vervangen?

Wij zijn ervan overtuigd dat uw dokter onvervangbaar blijft als het gaat om het vinden van de meest waarschijnlijke oorzaak voor uw klacht en het eventueel selecteren van een behandeling. Medische zorg is mensenwerk. Maar via ChatGPT kunt u wel veel meer uitleg krijgen. En we zien ook zeker mogelijkheden om de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren.ChatGPT is bedacht en gemaakt door OpenAI, een onderzoekslaboratorium dat zoals vrijwel alle big-tech bedrijven gevestigd is in San Francisco (VS). Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) met als doel: “het bevorderen en ontwikkelen van vriendschappelijke AI, op een manier die de mensheid als geheel ten goede komt”. De techniek werd in november 2022 gelanceerd en kan als een compleet nieuwe informatiebron worden gezien. ChatGPT geeft door middel van duidelijke en eenvoudige zinnen (in plaats van een lijst met internetlinks) antwoord op veel van uw vragen. Het kan dingen uitleggen op een manier die voor iedereen makkelijk te begrijpen is. En het kan zelfs ideeën genereren, zoals nieuwe diagnostische- en therapeutische strategieën voor iemands klachten en aandoeningen. 

 

Hoewel deze technologie zich nu nog in de ontwikkelingsfase bevindt, kunnen gezondheids-chatbots de toegang tot gezondheidszorg echt gaan verbeteren, doordat wij ons op afstand kunnen laten testen en monitoren. Uw individuele situatie (bijvoorbeeld uw lichaamsbeweging, slaappatroon en voeding) kan worden betrokken in een gezondheidsadvies, in diagnostische procedures en in een eventuele behandeling. ChatGPT geeft de mogelijkheid tot “personalized medicine”; diagnostiek en behandeling specifiek op u toegesneden. Vanuit veiligheid en kwaliteit adviseren wij u wel altijd om de medische adviezen die ChatGPT geeft, te laten controleren door uw dokter. 

 

Hoe kunt u ChatGPT goed gebruiken? We geven graag een paar tips:

  • Hoe gedetailleerder u de vraag stelt, hoe vollediger het antwoord zal zijn.
  • Geef informatie over uw levensstijl en achtergrond, zodat u een zo persoonlijk mogelijk advies krijgt. 
  • De antwoorden op uw vragen kunnen uitgebreid zijn. Met name zeldzame aandoeningen zullen ook worden gerelateerd aan veel voorkomende klachten, hetgeen tot onterechte zorg kan leiden. Wees daarop voorbereid en overleg met uw dokter als u dergelijke zorgelijke antwoorden krijgt, de zorg kan onterecht zijn.
  • Uw arts blijft onvervangbaar als het gaat om het vinden van de meest waarschijnlijke oorzaak voor uw klacht en het eventueel selecteren van een behandeling.

 

Kortom: via ChatGPT kunt u een schat aan informatie krijgen over klachten en aandoeningen, zeker als u ook persoonlijke gegevens betrekt in uw vraag aan ChatGPT. Maar overleg altijd met uw dokter over de uitkomsten en eventuele zorgen die u daardoor heeft. De dokter is degene die kan zorgen dat de zorg voor u klopt.