Wat is de pil en hoe werkt het?
De anticonceptiepil is een veelgebruikt en een betrouwbaar middel om zwangerschap te voorkomen. De pil bevat vaak kunstmatig gemaakte hormonen, die de hormonen in het lichaam van een vrouw beïnvloeden. Hoe de pil precies is samengesteld en gedoseerd, heeft hiermee te maken. De reactie van elk persoon op de pil kan verschillen. Meestal zitten er in anticonceptiepillen kunstmatige hormonen, zoals oestrogeen en progestageen (of soms alleen progestageen). De nagemaakte hormonen bootsen de effecten van natuurlijke hormonen in het lichaam na. Hoewel dit meestal als een veilige en effectieve methode wordt gezien, kan het invloed hebben op het vrouwenhart.
Positieve effecten van de anticonceptiepil
Onderzoek heeft aangetoond dat de pil het risico op eierstok- en baarmoederkanker vermindert, vooral bij langdurig gebruik. Ook het risico op borstkanker is laag bij mensen die anticonceptiepillen gebruiken. Het verband tussen de pil en het risico op baarmoederhalskanker en darmkanker is nog niet volledig vastgelegd. Anticonceptiepillen helpen om de menstruatiecyclus te reguleren, wat ongemakken tijdens de menstruatie kan verminderen.
Zorgen rondom de anticonceptiepil
- Eén van de voornaamste zorgen bij de anticonceptiepil is het verhoogde risico op bloedstolsels (veneuze trombo-embolie), met name bij pillen die een hogere dosis oestrogeen bevatten. Oestrogeen kan de vorming van bloedstolsels bevorderen. Sommige vrouwen kunnen tijdens het gebruik van anticonceptiepillen ook een lichte stijging van de bloeddruk ervaren, vooral als ze al aanleg hebben voor een hoge bloeddruk.
- Hoewel er enige discussie bestaat over het effect van de pil op het risico op hart- en vaatziekten, suggereren sommige studies dat het gebruik van anticonceptiepillen het risico op hartziekten en beroertes enigszins kan verhogen. Vooral bij vrouwen die roken, hoge bloeddruk hebben of andere risicofactoren hebben.
- Een onderzoek in 2019 vond dat mensen die de anticonceptiepil gebruikten, geen verschil in depressieve symptomen hadden in vergelijking met mensen die de pil niet gebruiken, als we alle leeftijdsgroepen samen bekijken. Wel was er bij vrouwen tussen 15-20 jaar een kleine toename in ‘depressiescores’ op het moment dat zij met de pil waren gestart. Dit zou kunnen komen doordat sommige jonge vrouwen de pil kregen voorgeschreven vanwege menstruatieproblemen die depressieve symptomen kunnen verergeren.
Individuele overwegingen
Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke risicofactoren. Vrouwen met een voorgeschiedenis van trombo-embolie, hartaandoeningen of bepaalde andere medische aandoeningen kunnen het gebruik van anticonceptie in pilvorm beter heroverwegen. Over het algemeen wordt vrouwen, die ouder zijn dan 35 jaar en roken, afgeraden om anticonceptiepillen te gebruiken. Dit is vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij de combinatie van roken en anticonceptie in pilvorm.
Kies de juiste pil
Samengevat blijft deze anticonceptie een effectieve methode om zwangerschap te voorkomen. Wel kan de keuze voor een anticonceptiepil van invloed zijn op het risico op hart- en vaatziekten. Laag gedoseerde pillen (met minder oestrogeen) worden aanbevolen om het optreden van hart- en vaatbijwerkingen te minimaliseren. In overleg met een huisarts kan een geschikte pil worden gekozen, en als er bijwerkingen van de pil optreden, moet de patiënt samen met haar huisarts of gynaecoloog overwegen het gebruik te herzien.