085 – 303 86 20

Eet een handvol walnoten per dag en verlaag het risico op een hartinfarct

fresh walnut

Goed nieuws voor liefhebbers van walnoten. Wist u dat het dagelijks eten van walnoten goed is voor uw hart? Een smakelijke en eenvoudige manier om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Volgens onderzoek kan het dagelijks eten van een handvol walnoten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Walnoten bestaan ​​uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Kiezen voor de juiste voeding en voldoende beweging zijn van grote waarde voor de gezondheid van uw hart. De kans op een hartinfarct of beroerte wordt groter bij een verhoogd LDL-cholesterol. Gezonde voeding (zoals ongezouten noten en zaden) kan het LDL-cholesterol verlagen en wordt daarom aanbevolen om hart- en vaatrisico te verkleinen. 

In het onderzoek werd het effect bekeken van het dagelijks eten van walnoten op het LDL-cholesterol. De 708 deelnemers waren gezond, tussen de 63 en 79 jaar en werden verdeeld tussen een controlegroep (walnootvrij) en een interventiegroep (walnootrijk). De interventiegroep kreeg dagelijks een halve kop walnoten. Na 2 jaar werd het LDL-cholesterol geanalyseerd.

Het eten van een halve kop walnoten gedurende 2 jaar resulteerde in een 3,6% verlaging van het LDL-cholesterol. Dit effect was groter bij mannen ( 7,9%) dan bij vrouwen (2.6%):

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat het dagelijks eten van een handvol walnoten een eenvoudige en -voor de liefhebber- plezierige manier is om uw LDL-cholesterol te verlagen en uw risico op hart- en vaataandoeningen te verkleinen. Eet smakelijk.