Bij ziekte wordt er vaak gekozen voor een behandeling met medicijnen, een operatie of een aanpassing van de leefstijl. Tijd doorbrengen in de natuur, zoals een wandeling in het park of in het bos, is zo’n gezonde leefstijlaanpassing. Er is steeds meer onderzoek dat positief effect laat zien van het tijd doorbrengen in de natuur voor de behandeling van sociale, mentale en fysieke problemen.
Tijd in de natuur op doktersrecept
“Tijd doorbrengen in de natuur” staat daarom steeds vaker op het doktersrecept ter ondersteuning van een goede gezondheid. In een recent artikel in The Lancet werden alle artikelen over de effecten van de natuur op gezondheid op een rijtje gezet.
Vermindering van depressiviteit en angst
Maar liefst 28 wetenschappelijke studies werden in het onderzoek geanalyseerd. Personen die geadviseerd werden meer tijd door te brengen in de natuur (de “natuurgroep”) hadden een grotere verlaging van hun systolische bloeddruk (de bovendruk, de druk als het hart samenknijpt) en diastolische bloeddruk (de onderdruk, de druk als het hart juist ontspant, dan personen die dit advies niet kregen (de "controlegroep"). Het gemiddelde verschil was respectievelijk -4,82 mmHg en -3,82 mmHg. Personen uit de natuurgroep zetten gemiddeld 900 stappen meer per dag dan de controlegroep. Ook de depressiviteit- en angstscores verminderen aanzienlijk in de natuurgroep.
Gunstig effect op hart en vaten
Het “voorschrijven van natuur” draagt bij aan een bloeddrukdaling en meer fysieke activiteit, hetgeen een gunstig effect heeft op hart en vaten. Gezien het feit dat mentale problemen gerelateerd zijn aan een verhoogd cardiovasculair risico, zal een vermindering van depressieve gevoelens en angst ook een gunstig effect hebben op het hart en vaatstelsel.
De paden in, de lanen uit
De natuur is kwetsbaar en vraagt veel inspanning van ons allemaal om deze te behouden. Niet alleen om een goede tijd te hebben, maar ook om onze mentale en fysieke gesteldheid op een fijne manier te verbeteren. Tekstdichter Antoon Leonard de Rop schreef het al in 1888: “De paden op de lanen in, vooruit met flinke pas, met stralend oog en blijde zin!”