Hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door extra slagen (extrasystolen) die niet in het normale ritme van het hart passen. De extra slagen leiden tot een incidentele onregelmatigheid in uw hartslag. Extrasystolen ontstaan in de boezems of in de kamers van het hart en zijn een gevolg van vroege elektrische ontlading van (een groepje) hartcellen. Als extrasystolen in de boezems ontstaan noemen we ze premature atriale complexen, afgekort PACs. Ontstaan ze in de kamers, dan noemen we ze premature ventriculaire complexen (PVCs). De extra slagen kunnen worden uitgelokt door stress, cafeïne, alcohol, hoge bloeddruk en slaapgebrek. Dit geldt voor zowel de PACs als voor de PVCs.
Wat kan ik doen om extrasystolen te verminderen?
Om hartkloppingen als gevolg van extrasystolen te verminderen, is het verstandig om het gebruik van koffie, thee, energiedrankjes en alcohol te vermijden of te beperken. Gebruik technieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. En, zorg voor voldoende slaap, een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.
Wat kan uw arts doen aan extrasystolen?
Soms is het wenselijk om een analyse van uw hartritme te doen door middel van een Holter ECG. Hierbij wordt gedurende een dag (of enkele dagen) elke hartslag geregistreerd en zo kunnen uw klachten worden gekoppeld aan uw hartritme. In geval van extrasystolen zal uw (huis)arts u waarschijnlijk snel kunnen geruststellen. Als de klachten u echter blijven beperken en de bovenstaande levensstijl aanpassingen niet voldoende helpen, dan zal uw huisarts uw bloeddruk en schildklierfunctie controleren. Zijn deze normaal, dan kunt u samen met uw huisarts bepalen wat dan de beste strategie is; afwachten, een proefbehandeling met medicatie (in de vorm van bètablokker of verapamil) of een doorverwijzing naar een cardioloog.
Zijn extrasystolen gevaarlijk?
Over het algemeen gaat het bij extrasystolen om "goedaardige" overslagen. Als de hartkloppingen gepaard gaan met duizeligheid, (bijna) wegraking, benauwdheid of pijn op de borst, dan raden we u aan een arts te raadplegen. In zeldzame gevallen kunnen de PACs uitmonden in atriumfibrilleren; de PVCs kunnen overgaan in ventriculaire tachycardieën; dit zijn ritmestoornissen waar een cardioloog naar moet kijken en waarvoor de cardioloog u eventueel moet behandelen. Dit geldt ook als uit het Holter ECG blijkt dat meer dan 10-20% van de totale hartslagen per dag extrasystolen zijn. Ook dan is doorverwijzing naar de cardioloog belangrijk.
Dus: een sprongetje van het hart is niet erg. Maar is het meer dan een frivole overslag en belemmert het u in uw dagelijkse bezigheden? Raadpleeg dan uw dokter.