085 – 303 86 20

Eén glas rode wijn is toch goed voor uw hart?

close up smiley man holding wine glass v3

U heeft het vast weleens gehoord: één of twee glazen rode wijn zouden gezond zijn. Alcohol werd in het verleden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct, beroerte, hoge bloeddruk, hartfalen en ritmestoornissen. Matige drinkers (1-2 glazen per dag) bleken een lager risico te hebben dan geheelonthouders en forse drinkers (meer dan 3 glazen per dag). Daarom werd het drinken van 1-2 glazen alcohol als ongevaarlijk en zelfs als gezond verondersteld ter voorkoming van deze aandoeningen. Maar is dat ook zo?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: alcohol biedt geen bescherming tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek uit 2022 geeft ons een andere blik op het nuttigen van alcohol en de kans dat u bij een cardioloog onder behandeling komt. Deze studie toont aan dat het gunstige effect van alcohol hoogst waarschijnlijk berust op een gezondere leefstijl bij matige drinkers. Deze rookten minder, hadden minder overgewicht en bewogen meer. Als daar rekening mee werd gehouden in de beoordeling van de onderzoeksresultaten, dan bleek dat ook het nuttigen van een matige hoeveelheid alcohol het risico op hart- en vaatziekten juist vergroot.

Is meedoen aan Dry January verstandig? 

Alcohol lijkt dus geen bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast vergroot alcoholgebruik de kans op andere aandoeningen, zoals leverziekten en diverse vormen van kanker. Alcohol kan wellicht de kans op galstenen en diabetes type 2 verkleinen. Maar deze voordelen lijken niet op te wegen tegen de nadelen. Ook de cardioloog zegt: wees verstandig met alcohol. Daarom is meedoen aan #dryjanuary helemaal niet zo gek idee…