Voeding is een belangrijk onderdeel van iemands leefstijl. Het eten van groenten kan helpen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Groenten bevatten weinig calorieën en vet, waardoor ze ideaal zijn voor een gezonde routine.
We zetten een aantal groenten met bijbehorende gezondheidsvoordelen op een rijtje:
1. Bladgroenten
Denk op de eerste plaats aan bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en sla. Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Lees hier hoe groenten zelfs uw bloeddruk kunnen verlagen.
2. Broccoli
Broccoli is ook een goede keuze. Deze groente bevat sulforafaan, een stof die ontstekingen kan verminderen en het hart kan beschermen.
3. Tomaten
Verder zijn tomaten aan te raden. Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant waarvan we weten dat deze het risico op hartaandoeningen kan verlagen. En: makkelijk voor in de broodtrommel!
4. Wortelen
Hetzelfde geldt voor wortelen. Wortelen bevatten een antioxidant (bèta-caroteen) dat de risico's op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
5. Zoete aardappelen
Zoete aardappelen horen ook in dit rijtje thuis. Deze bevatten veel vezels, kalium en vitamine C, die onder andere kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
6. Avocado
En we schreven al eerder over avocado: er werd in twee onderzoeken aangetoond dat avocado’s het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen. Dat komt omdat ze rijk zijn aan enkelvoudige onverzadigde vetten en dat is goed voor uw cholesterol. One avocado a day keeps the doctor away, is het advies.
Het is belangrijk om gevarieerd te eten en ervoor te zorgen dat u veel verschillende soorten groenten en andere natuurlijke voedingsmiddelen binnenkrijgt. U zult snel de resultaten merken als u koekjes of andere snacks vervangt door groenten. U krijgt meer energie, zit lekkerder in uw vel en heeft op langere termijn een gezonder hart.