085 – 303 86 20

Een eerlijke blik op de (bij)werking van statines

heart pills tablets statins drugs arranged into heart shape white background copy space

Heeft u ooit het gevoel gehad dat medicijnen meer kwaad dan goed doen? U bent niet de enige. Vooral als het om statines gaat, zijn er vele verhalen over bijwerkingen.
Toch kan het gebruiken van een statine voor hartpatiënten zorgen voor een betere prognose en een langer leven. In dit artikel kijken we naar de feiten.

Het is begrijpelijk dat u overweldigd kunt raken door negatieve verhalen over statines. Toch laten deze vaak niet het hele plaatje zien. Ook hoeft een individueel geval -hoe vervelend soms ook- niet te betekenen dat het ook voor u negatief zal uitpakken. Sterker nog, vaak staan er tegenover minder positieve ervaringen duizenden mensen die statines zonder problemen gebruiken. Dit fenomeen, bekend als “rapportage bias”, betekent dat we meer rapporteren over negatieve ervaringen dan over positieve. Slecht nieuws verkoopt beter en blijft langer hangen. Oordeel dus niet te snel, maar probeer het hele plaatje te zien. 

 

Waar zijn statines goed voor?
Statines verlagen het cholesterol, waardoor de kans op een (nieuw) hartinfarct of de noodzaak voor een dotterbehandeling of bypassoperatie aanzienlijk afneemt. Het klopt dat sommige mensen bijwerkingen ervaren. Uit klinisch onderzoek blijkt dat 6% van de gebruikers van statine en 4% van de deelnemers met een placebo (nepmedicijn) bijwerkingen ervaart. Dus als we dat naast elkaar zetten, dan heeft 2% van de mensen die statines gebruiken klachten van bijwerkingen. Voor de overgrote meerderheid zijn statines dus veilig en vaak levensreddend. 

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van statines?
Laten we eerlijk zijn: geen medicijn is zonder een kans op bijwerkingen. Bij het gebruik van statines ervaren sommige patiënten spierpijn of vermoeidheidsklachten. Gelukkig zijn deze klachten vaak mild. Ook kunnen ze verdwijnen als de dosering of het soort statine wordt aangepast door de arts. Ondanks de kans op bijwerkingen, is het belangrijk om te onthouden dat het risico op ernstige problemen, zoals een hartinfarct of beroerte, veel groter is dan de kans op bijwerkingen van statines. 

 

Gezonde leefstijl
Uw hart verdient de beste zorg en bescherming, vooral na een hartinfarct of dotterbehandeling. Statines beschermen het hart waardoor u langer en gezonder leeft. Heeft u nooit een hart- of vaatziekte gehad, maar is uw cholesterol verhoogd? Dan is ons eerste advies om te kijken of uw leefstijl of voeding kan worden aangepast om uw cholesterol te verlagen. Helaas is dit niet voor iedereen een oplossing, mocht uw cholesterol te hoog blijven dan kan een statine uitkomst bieden. Een statine zal worden geadviseerd aan de hand van de hoogte van uw risico op hart- en vaatziekten. In sommige gevallen is het uitvoeren van een CT-scan van het hart, waarbij de kalkhoudendheid van de kransslagaders wordt bepaald (Cardiale CT Calciumscore) een zeer precieze manier om uw persoonlijke risico op hartinfarct, beroerte en ander vaatlijden te voorspellen. De huisarts weet hier meer van en kan u indien nodig verwijzen om dit onderzoek direct bij ons te laten uitvoeren.

 

Overleg met uw dokter
Het is belangrijk om open te praten met uw dokter over zorgen en vragen. Onze cardiologen beslissen samen met u de behandeling die het beste bij u past. Dit geldt ook voor het vinden van de juiste dosis statines of het aanpassen van de behandeling als u bijwerkingen ervaart.

Als u twijfelt over bepaalde medicatie, overleg dan met uw cardioloog, zodat u samen een afweging kan maken gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Op die manier gaan we voor de beste behandeling om hart- en vaatproblemen te voorkomen. Statine kan een onderdeel hiervan zijn. Uw hart, uw leven en uw keuzes; wij helpen u graag.