085 – 303 86 20

Een betrouwbare thuismeting: zo meet u uw bloeddruk

Meting bloeddruk

Misschien heeft u het weleens meegemaakt: uw bloeddruk valt in de spreekkamer van uw arts opeens hoog uit. We noemen dit fenomeen ook wel: ‘witte jassen bloeddruk’. Deze zogenoemde spanning bij de arts in de spreekkamer komt veel voor: bij 15-20% van de metingen. Dit is (een van de) redenen dat veel artsen u adviseren om uw bloeddruk thuis te meten. Maar hoe meet u thuis betrouwbaar uw bloeddruk?

Thuismeting 
Thuis is de beste plek om uw bloeddruk te meten. In volledige rust is deze meting het meest betrouwbaar. Voor een thuismeting maakt Cardiologie Centra Nederland veelal gebruik van HartWacht waarbij de bloeddrukmeter ook gekoppeld is aan een app en er op afstand meegekeken wordt door verpleegkundigen en cardiologen. Is de bloeddruk bij thuismeting te hoog? Dan is er wellicht een dieet en lifestyle aanpassing nodig en misschien wel behandeling met medicatie.

Waar u op moet letten 
Helaas wordt de bloeddruk vaak “verkeerd” gemeten, leidend tot over- of onderschatting van de waarden. Volgens de richtlijnen van de Nederlandse huisartsen moet de bloeddruk lager zijn dan 140/90 mmHg. Is de onderdruk óf bovendruk hoger bij herhaalde meting? Dan is er sprake van hypertensie. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op uw bloeddruk en mogelijk tot een onjuiste diagnose van hypertensie leiden. In dit artikel geven we u informatie over deze factoren en hoe u uw bloeddruk nauwkeurig kunt meten.

1. De bloeddrukmanchet 

Het begint bij de bloeddrukmanchet. Dat is de opblaasbare band die rond de bovenarm wordt geplaatst en die, wanneer opgeblazen, de bloedstroom tijdelijk tegenhoudt. Een te kleine manchet kan leiden tot een hogere bloeddruk, terwijl een te grote manchet een lagere waarde kan geven. De manchet moet goed passen bij de omtrek van uw bovenarm. Meet uw arm op en volg het advies uit onderstaande tabel. 

bovenarm omtrek (cm)

manchet grootte 

17 - 22

klein

22 - 32

middel

32 - 42

groot

Tabel: kies de juiste bloeddrukmanchet afhankelijk van uw bovenarm omtrek.

2. Zorg voor rust en neem de tijd 

Hoe u zich emotioneel voelt, kan invloed hebben op uw bloeddruk. Het is goed om te weten dat stress en angst soms de bloeddruk kunnen verhogen. Probeer de meting te doen als u zich ontspannen voelt. Een rustige omgeving draagt hier aan bij. Afleidingen zoals geluid, gesprekken of andere activiteiten kunnen de bloeddruk verhogen, probeer dat te voorkomen. Neem voldoende pauze, van 1 à 2 minuten, tussen metingen door. Als de metingen kort op elkaar worden uitgevoerd kan de herhaalde meting een te hoge waarde geven. Zelfs het kijken naar uw bloeddrukmeter kan de spanning verhogen en daarmee uw bloeddruk. Kijk daarom niet op het display tijdens de meting.

3. Meet uw bloeddruk bij kamertemperatuur

Een koude omgeving kan de bloeddruk verhogen door samentrekken van de slagaders in de huid (vasoconstrictie). Een warme omgeving kan het omgekeerde effect hebben dus meet uw bloeddruk bij kamertemperatuur. 

4. Let op met cafeïne, alcohol en roken 

Het is belangrijk dat u de meting zittend uitvoert met de arm op het niveau van het hart. Gebruik geen cafeïne, alcohol en rook niet: ten minste 30 minuten voor de meting, aangezien deze middelen leiden tot een verhoging van de bloeddruk. 

5. Het tijdstip 

Een veelgestelde vraag van onze patiënten: op welk tijdstip van de dag moet ik de meting doen? De bloeddruk varieert gedurende de dag. Meestal is deze 's ochtends hoger na het wakker worden en neemt deze af in de loop van de dag. Het is het beste om de bloeddruk op hetzelfde tijdstip van de dag te meten zodat u en uw arts een consistent beeld van de bloeddruk krijgen.

Tenslotte, ijk uw meter eens per jaar bij uw huisarts of cardioloog. De professionele meters worden jaarlijks door officiële instanties nagekeken en gekalibreerd. Een nauwkeurige bloeddrukmeting vereist aandacht en tijd. Een goede meting is veel waard en voorkomt onder- en overbehandeling.