085 – 303 86 20

Echocardiografie Academie voor nieuwkomers in Nederland van start

Aernout Somsen cardioloog en mede oprichter CCN maakt kennis met de drie deelnemers die starten aan de Echocardiografie Academie v2

Vandaag start het eerste opleidingstraject van de Echocardiografie Academie in Dokkum en Amsterdam. De academie is gericht op nieuwkomers in Nederland met een medische achtergrond en helpt hen de noodzakelijke papieren te krijgen om bij Cardiologie Centra Nederland (CCN) en Amsterdam UMC aan de slag te gaan als echocardiografist.

Dr. Melvin Mac Gillavry, cardioloog van Cardiologie Centrum Dokkum gevestigd in Sionsberg: “Echocardiografisten spelen een onmisbare rol in het stellen van de diagnose bij hart- en vaatproblemen. We kampen in de zorg echter met een tekort aan echocardiografisten en tegelijkertijd zien we een groep nieuwkomers in Nederland die graag aan de slag wil in onze sector. Wij zijn dan ook blij dat wij als locatie Dokkum een opleidingsplek kunnen bieden en nieuwkomers in Nederland met medisch achtergrond zo weer terug kunnen verwelkomen in ons prachtige vakgebied. Daarnaast hecht CCN grote waarde aan diversiteit in de zorg en dragen we op deze manier ook bij aan het goed bereikbaar houden van de zorg in de toekomst. Kortom: op meerdere fronten een geweldig initiatief waar wij als Cardiologie Centrum Dokkum graag aan bijdragen.”

Vandaag starten de eerste drie kandidaten met de opleiding, waarvan er één in Dokkum en twee in Amsterdam praktijkbegeleiding krijgen. In samenwerking met Dokwurk en de gemeente Amsterdam krijgen de kandidaten via een werkervaringsplek de kans om ervaring op te doen en opgeleid te worden tot junior echocardiografist. Tijdens de opleiding worden de deelnemers door CCN en Amsterdam UMC geschoold in onder meer anatomie, fysiologie, pathologie en embryologie van het hart. De opleiding duurt in totaal zeven maanden en bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijkonderwijs en zelfstudie. Na het succesvol afronden van de opleiding kunnen de kandidaten met hun behaalde certificaat aan de slag als junior echocardiografist bij de CCN locaties en in het Amsterdam UMC

De Echocardiografie Academie is mede mogelijk gemaakt met steun van de Goldschmeding Foundation en draagt bij aan een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: waardig werk en economische groei.