085 – 303 86 20

Doet u mee? Onderzoek om een beroerte bij hartpatiënten mogelijk te voorkomen met behulp van een smartwatch.

stressed young woman feeling pain touching chest suffer from heartache disease home while having heart attack infarction 1

Bent u in behandeling bij een cardioloog van ons en 65 jaar of ouder? Dan kunt u misschien helpen de zorg te verbeteren door deel te nemen aan ons nieuwe onderzoek. Wij doen onderzoek naar het eerder opsporen van de hartritmestoornis boezemfibrilleren met gebruik van een Apple smartwatch (horloge). En dat is nodig ook, want het vroegtijdig opsporen van deze hartziekte kan een beroerte mogelijk voorkomen.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig klopt. Het komt vaker voor bij mensen ouder dan 65 jaar. Bij mensen van 75 jaar en ouder komt dit zelfs voor bij 1 op de 10 personen. Iemand kan klachten ervaren zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid en pijn op de borst.

Bij ongeveer 20% van de mensen met boezemfibrilleren vertoont deze hartziekte geen klachten. Een complicatie die kan optreden ten gevolge van boezemfibrilleren is een beroerte. Dit kan grote gevolgen hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en om die reden is het opsporen en behandelen van boezemfibrilleren dus ook belangrijk als iemand geen klachten ervaart.

We weten dat Apple watches boezemfibrilleren kunnen opsporen. Maar, voordat we dit soort innovatieve middelen kunnen gebruiken in de zorg, moet er eerst wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. U kunt hier wellicht aan meedoen. Bekijk hieronder het uitlegfilmpje.

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie-instellingen. Pas uw instellingen aan op de cookiepagina, of bekijk de video op YouTube.

Wanneer komt u in aanmerking om mee te doen?

U kunt mogelijk meedoen als u:
- Patiënt bent van CCN
- 65 jaar of ouder bent
- Een iPhone (6S of nieuwer) gebruikt, of eventueel voor zes maanden van iemand kunt lenen
- Nog niet eerder boezemfibrilleren heeft gehad
- U geen pacemaker of ICD heeft

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Om aan te tonen of een Apple Watch daadwerkelijk meer nieuwe diagnoses van boezemfibrilleren oplevert ten opzichte van de huidige zorg, worden twee groepen onderzocht; een controlegroep en een interventiegroep.

Deelnemers van de controlegroep volgen de zorg zoals altijd, zonder smartwatch. Bij de interventiegroep krijgt iemand naast de reguliere zorg gedurende zes maanden een Apple Watch in bruikleen mee naar huis. Dit horloge kan controleren of iemand een onregelmatige hartslag heeft. Als het horloge een onregelmatige hartslag detecteert, of als iemand klachten ervaart, kan de deelnemer met het horloge een ECG maken. Dit ECG wordt automatisch naar ons systeem gestuurd voor beoordeling.

Als een deelnemer boezemfibrilleren blijkt te hebben, dan wordt er contact opgenomen. Na zes maanden wordt vergeleken of er meer nieuwe diagnoses boezemfibrilleren worden gesteld als iemand een Apple Watch heeft gedragen. Juist omdat sommige mensen vage klachten, of geen klachten ervaren, is de verwachting dat de Apple Watch ons hierbij kan helpen.

Om het onderzoek zuiver te houden, wordt de loting willekeurig bepaald door een computer. Wij hebben dus geen invloed of u in de controlegroep, of in de interventiegroep terecht komt. Beide groepen zijn voor het onderzoek onmisbaar.   

Aanmelden onderzoek
Wilt u bijdragen de zorg voor hartpatiënten te verbeteren? Als u voldoet aan de bovengenoemde criteria en wilt deelnemen, hoeft u alleen een e-mail sturen met daarin de tekst “ja ik wil meedoen” naar: equal@cardiologiecentra.nl

 

Arts-onderzoeker Nicole van Steijn doet promotieonderzoek bij het Amsterdam UMC en Cardiologie Centra Nederland. Zij onderzoekt onder andere of Apple Watches een goed diagnostisch hulpmiddel kunnen zijn voor boezemfibrilleren bij patiënten die een hogere kans hierop hebben. Met name patiënten met hart- en vaatziekten, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren en de complicaties daarvan en daarom kunt u mogelijk deelnemen als u patiënt bent bij ons.

Aan deelname zitten geen kosten verbonden. Wij hopen spoedig van u te horen, zodat beroertes ontstaan door boezemfibrilleren in de toekomst zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.