Het hart is het symbool van liefde. We sturen hartjes in berichten, tekenen ze op verjaardagskaarten en spreken over het 'geven van ons hart'. Verliefdheid is een bijzondere gemoedstoestand die zijn oorsprong vindt in de hersenen. Voelt u zich aangetrokken tot een ander? Dan leidt dit onmiddellijk tot een stroom van hormonale veranderingen.
De eerste aantrekkingskracht geeft meteen aanleiding tot de uitscheiding van dopamine door een diep gelegen gebied in de hersenen. Dopamine staat bekend als een ‘feel-good’-hormoon (neurotransmitter), maar zorgt er ook voor dat wij alert zijn en in afwachting zijn van een beloning. Dopamine bereidt ons voor op de volgende stap: verliefdheid. Om deze ‘perfect storm’ te vervolmaken geven de hersenen (hypofyse) oxytocine vrij. Dit ‘liefdeshormoon’ helpt om een band met uw geliefde te creëren en laat u verlangen naar intimiteit.
Door al deze chemische veranderingen worden de bijnieren aangezet tot het uitscheiden van andere neurotransmitters zoals adrenaline en noradrenaline en zie daar de ‘symptomen’ van liefde en opwinding; uw hart gaat sneller kloppen, u bloost door verwijding van de bloedvaten in het gezicht, uw gedachten worden volledig in beslag genomen door uw geliefde en u bent onrustig en slaapt slecht.
Tot zover de wetenschappelijke verklaring voor de liefde. Want verliefdheid blijft een mysterieus en magisch gevoel en misschien is dat ook goed. Het moment waarop uw hart sneller slaat bij het zien van uw geliefde, is onbetaalbaar. Dus, of het nu Valentijnsdag is of zomaar een willekeurige dag: volg uw hart!