Geluidsoverlast geeft aanleiding tot chronische stressreacties, waarbij het lichaam stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, aanmaakt. Deze hormonen kunnen de bloeddruk verhogen en het hart sneller laten kloppen, wat op lange termijn schadelijk kan zijn. Ook leidt geluidsoverlast, vooral 's nachts, tot slapeloosheid. Zoals we eerder beschreven is een slechte nachtrust een risicofactor voor verschillende hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk, hartinfarct, hartfalen, ritmestoornissen en een beroerte.
Chronische stressreacties kunnen ook leiden tot een verhoogde productie van ontstekingsmoleculen, die op hun beurt zijn gelinkt aan hart- en vaatziekten.
Is geluidsoverlast slecht voor het hart?
Onderzoek uit de UK toonde aan dat overlast van verkeersgeluid leidt tot een verhoogde bloeddruk en cholesterolwaarden; de aanloop naar hart- en vaatziekten. Een meta-analyse die recent werd gepubliceerd laat een duidelijk verband zien tussen hart- en vaatziekten en geluidsoverlast. Na luchtverontreiniging is geluidsoverlast, volgens de World Health Organisation, één van de meest dodelijke omgevingsfactoren. Het is daarom van belang dat de overheid op lokaal, nationaal en internationaal niveau de geluidsoverlast terugdringt. Niet alleen ter bescherming van uw waardevolle gehoor, maar ook om de daaraan gerelateerde ziekten te voorkomen.
Gehoorbescherming
Vandaag is het een goed moment om echt te luisteren naar de geluiden om u heen. Geniet bewust van uw gehoor. Of het nu gaat om het rustgevende geluid van de natuur, de gezellige gesprekken met anderen of de tonen van muziek, neem er even de tijd voor. En als u al een tijdje denkt aan het kopen van gehoorbescherming voor bij concerten of feesten, waarom dan niet vandaag?
TIP: Voor (huis)artsen, POH’ers en andere zorgprofessionals hebben wij een speciale nieuwsupdate waarin de laatste ontwikkelingen in de cardiologie worden gedeeld. Ieder kwartaal ontvangt u een relevante update per e-mail, aanmelden kan hier.