085 – 303 86 20

Vitiligo en hart- en vaatziekten: dit is wat u moet weten over deze huidaandoening

woman showing her vitiligo skin parts

Op 25 juni wordt er op Wereld Vitiligo Dag stilgestaan bij de huidaandoening vitiligo. De aandoening -die door pigmentverlies- witte plekken op de huid veroorzaakt. Mensen met deze aandoening hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Reden voor het magazine Margriet om aandacht te besteden aan hoe vitiligo en de gezondheid van het hart mogelijk gerelateerd zijn. Voor dit artikel werd Cardioloog Aernout Somsen geïnterviewd.

Onder andere geeft cardioloog Aernout Somsen antwoord op de vraag wat het verband is tussen deze huidziekte en hartafwijkingen. Dat heeft volgens Somsen te maken met het feit dat bij vitiligo sprake is van een chronische ontsteking. “ Cardioloog Aernout Somsen: “We zien ook bij andere ontstekingsziekten, zoals reuma en psoriasis, dat er een associatie is met hart-en vaatziekten. Mensen met deze ziekten hebben ook een soort chronische ontstekingsreactie in het lichaam, net als bij vitiligo. Dat kan de bloedvaten aantasten. Enerzijds door directe ontstekingen en anderzijds door het verder ontwikkelen van hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes en van een hoog cholesterol.''

Wilt u weten hoe groot het risico is op hart- en vaatziekten en over het belang van een goede levensstijl? Lees het hele artikel en interview bij Margriet.