085 – 303 86 20

Dit is waarom de zon goed is voor uw hart

Zonlicht goed voor uw hart

Het pinksterweekend staat voor de deur en het zonnetje belooft zich veelvuldig te laten zien. Wist u dat zonneschijn uw hart beschermt? Dit heeft alles te maken met het feit dat zonlicht de vitamine D concentratie verhoogt, wat een positief effect heeft op uw hart.

Vitamine D is een essentiële vitamine die uw hart in goede conditie houdt. U haalt deze vitamine uit voeding, zoals vette vis, kaas of margarine, maar ook zonlicht zorgt voor een boost. Naast dat zonlicht goed is voor uw hart, is het verstandig uw huid te beschermen tegen te veel zon door u in te smeren met zonnebrandcrème en tijdig de schaduw op te zoeken. 

Hart- en vaatziekten komen veel voor en we delen dan ook met regelmaat inzichten om hart- en vaataandoeningen te voorkomen. Onderzoek laat meerdere voordelen van Vitamine D voor uw hart en vaten zien:

Bloeddrukregeling
Vitamine D helpt uw bloeddruk te reguleren door het renine-angiotensine-aldosteronsysteem te beïnvloeden. Een lastig woord, maar dit systeem regelt de weerstand in de bloedvaten en de uitscheiding van vocht en zout. Voldoende vitamine D helpt om de bloeddruk goed te houden waardoor het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) wordt verminderd.

Ontstekingsremmende effecten
Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Vitamine D heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ontstekingen in de slagaders te verminderen, waardoor het beschermt tegen aandoeningen zoals atherosclerose (vervetting en verkalking van de slagaders) en daarmee het risico op een hartinfarct of beroerte verlaagt.

Verbeterde insulinegevoeligheid
Vitamine D helpt bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid, die essentieel is voor het regelen van de bloedsuikerspiegel. Door de werking van insuline te bevorderen, helpt vitamine D tegen de ontwikkeling van diabetes type 2 (insulineresistentie wordt voorkomen). Daarmee wordt een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten vermeden.

Verminderd het risico op bloedstolsels
Vitamine D heeft anticoagulerende eigenschappen, wat betekent dat het overmatige bloedstolling voorkomt. Bloedstolsels kunnen bloedvaten blokkeren en leiden tot aandoeningen zoals een thrombosebeen, longembolie, hartinfarct en beroerte. Vitamine D kan het risico op stollingsproblemen verminderen.

Goede hartspierfunctie
In de hartspiercellen zijn vitamine D-receptoren aanwezig. Vitamine D beïnvloedt de samentrekking en ontspanning van de hartspieren en draagt zo bij aan een goede hartfunctie. 

Minder risico op hartaandoeningen
Studies hebben aangetoond dat personen met hogere vitamine D-spiegels doorgaans een lager risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarct en beroerte. Door de gezondheid van bloedvaten te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de algehele cardiovasculaire functie te ondersteunen, speelt vitamine D een beschermende rol tegen hartaandoeningen. 

Kortom; vitamine D is onmisbaar voor een gezond hart. Dus geniet, goed beschermd, van een stralend weekend!