085 – 303 86 20

Dit is het beste moment om te stoppen met roken

Stop met roken

Bent u een roker en wilt u ergens wel stoppen maar lukt het niet? Weet dat u niet de enige bent. Ieder jaar probeert ongeveer één derde van de rokers in Nederland te stoppen met roken. Helaas mislukken stoppogingen vaak. De grote vraag is dan ook: wanneer is het beste moment om te stoppen?

Dat roken slecht is voor de gezondheid is niets nieuws, ook rokers zijn zich hier vaak van bewust. Ongeveer 18% van de Nederlanders, ouder dan 18 jaar, rookt. Nog altijd een hoog percentage. Ieder jaar probeert ongeveer een derde van deze groep te stoppen. Toch mislukken stoppogingen vaak, wat natuurlijk weer demotiverend werkt. Wij krijgen dan ook geregeld de vraag: wat is het beste moment om te stoppen met roken?

Het antwoord is: nu! De beste tijd en het beste moment om te stoppen met roken is nu. Hoe eerder u stopt, hoe groter de voordelen voor uw gezondheid op de lange termijn. Ook het idee dat het soms voordeliger is voor uw gezondheid om te blijven roken, omdat het stoppen voor de nodige stress zou zorgen, klopt niet. Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs als u al jaren rookt, is het verhoogde risico op het krijgen van hart- en vaatziekten na drie jaar hetzelfde als iemand die nooit gerookt heeft (voor emfyseem en longkanker houdt het verhoogde risico langer aan). Na een jaar stoppen is het risico op een hartinfarct al met de helft afgenomen; hoe mooi is dat!

Het stoppen met roken is een uitdaging die voor iedereen anders is. Sommigen vinden het gemakkelijker om te stoppen tijdens een rustige periode in hun leven, terwijl anderen juist de uitdagingen van het dagelijkse leven nodig hebben als goede afleiding. Het is belangrijk om een moment te kiezen waarop iemand zich mentaal en fysiek sterk voelt om de uitdaging aan te gaan.

Maar zet niet alles in op gevoel. Ter illustratie: het is vrij gemakkelijk om met een volgegeten maag uzelf voor te nemen vanaf morgen op uw dieet te letten. De volgende dag, wakker geworden met de nodige trek, voelt dat heel anders. Zo kan het voornemen om te stoppen met roken ook beter voelen na een avond (behoorlijk) roken, dan de dagen erna. Het is dus ook een kwestie van een beslissing nemen en een hoop doorzettingsvermogen, ook als u gevoel iets anders zegt.        

Gelukkig kunnen bepaalde omstandigheden de kans op succes vergroten. Bijvoorbeeld, het tijdelijk vermijden van sociale situaties waarin anderen roken, het vinden van een ‘stoppen-met-roken’-partner of het inschakelen van professionele hulp waarbij onze cardiologen u kunnen helpen.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat u de beslissing neemt om te stoppen en dat u zich er volledig aan committeert. Het feit dat u wilt stoppen is de belangrijkste eerste stap. Door te focussen op de voordelen van het stoppen met roken kan iedereen stoppen, ongeacht het moment. Vandaag is het de Wereld Anti-Tabaksdag, een dag om het tij te keren; de toekomst is rookvrij. Succes!