085 – 303 86 20

De Nijmeegse Vierdaagse: wandelen is gezond!

young hiker man ties laces his shoe during holiday backpacking forest 1

De Nijmeegse Vierdaagse: het grootste wandelevenement ter wereld dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het is voor sommigen een zware tocht waarbij zeker deze dagen oververhitting en dehydratie tot de risico’s behoren. We posten eerder deze week al over hoe je als hartpatiënt met de hitte kunt omgaan. eerder deze week al

Maar in zijn algemeenheid geldt: wandelen is gezond!

In vier dagen een grote afstand afleggen vergt een behoorlijk uithoudingsvermogen, waar niet iedereen over kan beschikken. Maar laat je niet afschrikken en probeer kleinere afstanden want wat blijkt: zelfs klein wandelingen verlagen de kans op een hartinfarct of beroerte.

 

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2010 toonde aan dat hoe meer je wandelt, hoe lager het hart- en vaatrisico wordt. Op grond van data uit verschillende onderzoeken blijkt dat als je ongeveer 30 minuten per dag, 5 dagen per week wandelt, het risico op hart- en vaatziekten met 19% wordt verlaagd. Loop je harder, verder en sneller dan verklein je het risico nog meer. 

 

Dus de cardiologen en verpleegkundigen van CCN dragen de Nijmeegse Vierdaagse zeker een (niet al te) warm hart toe. Drink voldoende en vul je zoutgehalte voldoende aan, met name bij warm weer. We wensen alle deelnemers een fijne Vierdaagse en hopen dat meer mensen enthousiast worden van dit evenement en de wandelschoenen aantrekken.