We weten nog weinig over het verouderingsproces en de achteruitgang van alle organen in het menselijk lichaam. Veel voorkomende ziekten, zoals Alzheimer, hartfalen en nierziekten, worden vaak veroorzaakt door ouderdom. Het blijft de grote uitdaging om dit proces te doorgronden.
Nieuw onderzoek naar bloedeiwitten
Wetenschappers over de hele wereld richten zich op het analyseren van het verouderingsproces. Een belangrijke vooruitgang werd gemaakt door Amerikaanse onderzoekers die in december 2023 een artikel publiceerden in het tijdschrift Nature. Bloedeiwitten werden in verband gebracht met de veroudering van 11 van onze organen (inclusief ons hart). Betekent dit dat we ouder worden, misschien kunnen vertragen of omkeren?
Voorspelling van ziekten en verouderingseffecten
Dierstudies tonen aan dat ouder worden verschilt tussen verschillende diersoorten en ook tussen organen binnen één dier. Maar we weten niet zeker of dit ook geldt voor mensen en wat voor invloed het heeft op ouderdomsziekten. Daarom wordt in het onderzoek gebruikgemaakt van de hoeveelheid menselijke bloedplasma-eiwitten die afkomstig zijn van specifieke organen. Hiermee kan de orgaanspecifieke veroudering in levende personen worden gemeten.
Met behulp van kunstmatige intelligentie werd de veroudering in 11 belangrijke organen geanalyseerd en de leeftijd van organen betrouwbaar geschat bij 5.676 volwassenen. Bijna 20% van de mensen laat een sterke veroudering zien in één orgaan, en 1,7% vertoont snelle veroudering in meerdere organen.
Deze versnelde orgaanveroudering leidt tot een hoger risico van 20-50% op overlijden en verouderingsziekten van de specifieke organen. Mensen met een versneld verouderend hart hebben bijvoorbeeld 2,5 keer meer kans op hartfalen. Daarnaast bleek het risico op de ziekte van Alzheimer goed voorspelbaar aan de hand van hersen-specifieke eiwitten. Dit onderzoek geeft de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de orgaanveroudering te bestuderen met behulp van de eiwitmarkers, waardoor ziekten en verouderingseffecten voorspeld kunnen worden.
De effecten van leefstijl en medicatie op uw orgaanleeftijd
In de (nabije) toekomst kunt u deze kennis gebruiken om, door middel van een bloedtest, de mate van individuele veroudering van uw organen te bepalen. Dit opent de mogelijkheid om het effect van bijvoorbeeld leefstijl en medicatie op uw orgaanleeftijd te bepalen. Stelt u zich voor; u laat voor en na uw training of dieet het effect op elk specifiek orgaan meten en aan de hand van de uitkomsten past u uw trainingsschema of dieet aan om zo langer en gezonder te kunnen leven. Sciencefiction? Het komt binnen handbereik, sneller dan u denkt…