085 – 303 86 20

De hitte een slag voor zijn

closeup shot thermometer beach sand

Hittegolven rollen over Europa. Ook wij in Nederland krijgen het te verduren. De komende dagen stijgt het kwik naar meer dan 30 graden. Een hittegolf volgens de definitie van het KNMI zal het niet worden. Toch komen er hete dagen en dat is niet ongevaarlijk. Zeker als hartpatiënt is het van belang om goed te letten op oververhitting. We leggen u graag uit waarom en hoe u oververhitting een slag voor kunt blijven.

Recent werden in Spanje honderden doden per dag toegeschreven aan de hitte. Hoe komt het dat het aantal doden toeneemt bij een stijgende temperatuur? De mens heeft een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden. Als het lichaam warmer wordt, dan veranderen lichaamseiwitten van structuur en stoppen essentiële lichaamsfuncties.

 

Het is daarom van levensbelang dat het lichaam gekoeld wordt ten tijde van warm weer. Hiervoor bestaan twee manieren. Door straling wordt lichaamswarmte afgevoerd, totdat de omgevingstemperatuur hoger is dan de lichaamstemperatuur en er op deze wijze geen verkoeling meer kan plaatsvinden. Door verdamping van vocht (transpiratie) wordt het lichaam op een efficiënte manier gekoeld. Totdat de luchtvochtigheid hoger dan 75% is en ook deze manier van koeling stopt.

 

Bij beide manieren van koeling wordt de warmte via de huid afgegeven. Een goede doorbloeding van de huid wordt mogelijk gemaakt door een goed pompend hart en door goed ‘doorgankelijke’ (huid)bloedvaten. Daarom lopen patiënten met hartfalen (waarbij de pompfunctie van het hart ontoereikend is) of met een slechte doorbloeding van de huid (ten gevolge van vaatvernauwing) een hoger risico op complicaties ten gevolge van de hitte.

 

Hartpatiënten nemen daarnaast medicijnen zoals bloeddrukverlagers en plasmiddelen, die tot uitdroging kunnen leiden. Soms heeft het lichaam een hoge hartslag nodig om de circulatie te verbeteren en zo warmte beter te kunnen afvoeren. Het gebruik van bètablokkers verhindert deze stijging van de hartslag, zodat het lichaam onvoldoende kan koelen.

 

Wat kunt u doen?

Mensen met hart- en vaatziekten zijn dus vatbaar voor oververhitting. Voor hen is het belangrijk om in de komende dagen; meer te drinken, de  koelte op te zoeken, af en toe een koude douche te nemen en zeker ook rustig aan te doen. Als u twijfelt of uw hart een hogere vochtinname kan verdragen, neemt u dan contact op met uw cardioloog. Hij of zij kan dan snel een persoonlijk advies geven.

 

Oververhitting is te herkennen aan klachten als misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, spiertrekkingen, verwardheid of duizeligheid. In het ergste geval kan er ook sprake zijn van een “hitteberoerte”. Dit is een levensbedreigende situatie waarvoor direct een arts moet worden gewaarschuwd. Probeer oververhitting te voorkomen en neemt u alstublieft maatregelen zoals hier boven beschreven. Daarmee bent u veilig.