085 – 303 86 20

De heerlijke decembermaand: verdient pure chocolade haar gezonde imago?

dutch holiday sinterklaas background with traditional sweets chocolate letter

U kent het vast wel: de decembermaand zit vol gezelligheid en... lekkernijen! Terwijl de dagen korter worden en de avonden knus, is de verleiding groot om de gezonde snacks – komkommer, ongezouten nootjes of een frisse appel – even te laten liggen. Want laten we eerlijk zijn, het zijn niet deze gezonde hapjes die in feestelijke verpakkingen cadeau worden gedaan of verleidelijk op tafel staan. Vaak is het iets anders dat onze aandacht trekt: chocolade. Misschien kiest u al bewust voor een stukje pure chocolade, omdat u heeft gehoord dat dit een gezondere keuze zou zijn. Maar hoe gezond is pure chocolade nu eigenlijk echt?

Pure chocolade staat al langer bekend om de grote gezondheidsvoordelen. Er is dan ook onderzoek gedaan naar pure chocolade. In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen, dit zijn antioxidanten die u ook aantreft in groente en fruit. Hoe hoger het gehalte daarvan, hoe beter. In de regel betekent dit; hoe puurder de chocolade, hoe beter. Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als ‘functionele voeding’.  

Antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking
Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking. Donkere chocolade kan zelfs leiden tot het voorkomen van overgewicht en verhoging van HDL-cholesterol, wat goed is voor hart en vaten.  

Bescherming tegen hart- en vaatziekten
Hoe kan dit? Dit donkere goud zit bomvol stoffen die de gezondheid bevorderen. Denk aan polyfenolen, flavonoïden, procyanidinen en theobromines. Ja, zelfs vitamines en mineralen. Dit pallet aan nutriënten bevordert de werking van het immuunsysteem, helpt te beschermen tegen hart- en vaatziekten en voorkomt bepaalde vormen van kanker en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Chocolade op recept
Dat klinkt fantastisch; menig cardioloog zou alleen al hierom meteen een recept uitschrijven… Maar let op; de fabricage van het lekkers doet de voedingsstoffen helaas geen goed. Puur is vaak minder puur dan wordt gedacht. Zo gaan verschillende voedingsstoffen (polyfenol, flavonoïden, flavan 3 ol, ascorbinezuur en thiamine) verloren tijdens het maken van de chocolade. Om dit verlies goed te maken, wordt er behoorlijk geknutseld door andere ingrediënten toe te voegen. Ook om de chocolade naar ieders voorkeur te maken, wordt van alles aangepast. Zo blijft er van de oorspronkelijke ingrediënten uit de cacaobonen in sommige repen weinig over. Kiest u voor de écht pure variant, dan profiteert u dus meer van vele gezondheidsvoordelen!

Calorieën en verzadigd vet
Naast vele goede eigenschappen, bevat chocolade ook heel wat calorieën en verzadigd vet. Maat houden is dus belangrijk. Laat u niet verleiden tot melk- of witte chocolade, deze zijn door het ontbreken van de gezonde ingrediënten juist slecht voor u. Maar van een heerlijk stuk(je) pure chocolade kunt u met een gerust hart genieten! Fijne feestdagen!