Statines behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen. In de Verenigde Staten gebruikt 1 op de 4 volwassenen van boven de 40 ze. De medicijnen worden gebruikt om het cholesterol te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Als cardiologen zijn we overweldigend voorstander van statines. Meer dan vier decennia onderzoek geven aan dat we statines als veilig en effectief mogen beschouwen.
Toch aarzelen sommige patiënten om ze te nemen. Mensen zijn bijvoorbeeld bezorgd over mogelijke bijwerkingen, zoals spierpijn of een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes. Ook zouden zij liever hun cholesterol willen verlagen zonder een voorgeschreven medicijn te nemen. Veel mensen gebruiken dan vrij verkrijgbare supplementen, zoals zogenaamde plantenstenolen en -sterolen (ook wel fytosterolen genoemd), rode gistrijst, niacine, vezels en visolie met omega-3-vetzuren.
Studies hebben aangetoond dat deze supplementen het cholesterol enigszins kunnen verlagen, maar dat ze niet zo krachtig zijn als statines. Er is ook weinig bewijs dat deze supplementen het risico op een hartaanval of beroerte verminderen - het uiteindelijke doel bij de behandeling van een hoog cholesterol.
Kortom: sommige supplementen dragen zeker bij aan het verlagen van het LDL-cholesterol, maar niet genoeg om daadwerkelijk tot een gezondheidsvoordeel te leiden. Statines zijn lang bestudeerd in grote onderzoeken. Zij blijken effectief en veilig te zijn. Daarover bestaat geen twijfel onder de cardiologen, hartchirurgen en internisten, en daarom raden we aan het advies van de arts zeker te volgen. En aan de bijwerkingen wordt gewerkt, zoals we in een eerdere post al deelden.