085 – 303 86 20

Cholesterol verlagen: is dat veilig met supplementen?

flat lay arrangement with pills marble table

Cholesterol: het is een woord dat vaak gevreesd wordt in gesprekken over gezondheid en voeding. Veel mensen zoeken naar manieren om hun cholesterolgehalte te verlagen, soms in de hoop medicatie te vermijden door te kiezen voor ‘natuurlijke’ alternatieven. Maar hoe veilig zijn deze natuurproducten nu eigenlijk? Recent nieuws uit Japan werpt licht op de mogelijke risico's.

In Japan is een cholesterolverlagend supplement van Kobayashi Pharmaceuticals, genaamd: ‘Beni Koji Choleste Help’, uit de schappen gehaald nadat het in verband werd gebracht met meerdere doden en honderden patiënten die opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Tot op heden zijn er vijf mensen overleden die dit supplement namen. Dit tragische nieuws benadrukt een cruciaal punt over de veiligheid van supplementen die als natuurproducten worden aangeboden.

Pas eerst het voedingspatroon aan 

Veel patiënten met een verhoogd cholesterol, die door hun cardioloog of huisarts zijn geadviseerd om hun cholesterol te verlagen, zoeken hun toevlucht in supplementen. Het is belangrijk om te onthouden dat artsen vaak adviseren om eerst het dieet aan te passen en als dat niet voldoende is, kunt u medicatie overwegen. De reden? De kwaliteit, dosering en herkomst van supplementen zijn vaak ongecontroleerd, wat kan leiden tot vervuiling en andere risico's, iets waar het bijwerkingencentrum LAREB al jaren voor waarschuwt.

Rode rijst gist 

Een veelbesproken natuurproduct voor cholesterolverlaging is rode gist rijst. Dit supplement lijkt qua werking sterk op statines, de meest voorgeschreven medicijnen voor cholesterolverlaging. Hoewel dit misschien aantrekkelijk klinkt voor wie op zoek is naar een natuurlijk alternatief, is het belangrijk te weten dat natuurlijk niet altijd synoniem is met veilig of effectief. De werkzame stof in rode rijst gist is in feite een vorm van statine, wat betekent dat het dezelfde potentiële bijwerkingen en interacties met andere medicijnen kan hebben als synthetische statines.

Verstandig cholesterol verlagen 

De les die we kunnen trekken uit het incident in Japan is dat supplementen, ook al worden ze als natuurproduct gepromoot, niet noodzakelijkerwijs een veiliger alternatief zijn voor de voorgeschreven medicatie. De veiligheid en effectiviteit van supplementen kunnen sterk variëren, en er is een gebrek aan strikte regulering en kwaliteitscontrole die wel geldt voor farmaceutische producten.

Voor wie zijn cholesterol wil verlagen, is het belangrijk om eerst het voedingspatroon aan te passen. Als het cholesterol na deze leefstijl aanpassing nog steeds te hoog is, dan kan door de arts een cholesterolverlager worden voorgeschreven. In klinische onderzoeken is de effectiviteit en veiligheid hiervan aangetoond en overheidsinstanties monitoren de kwaliteit.

Kies voor veilig en wetenschappelijk onderbouwd 

Het is goed om te streven naar een lager cholesterolgehalte, maar het pad dat we kiezen moet veilig en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Laten we ons inzetten voor bewuste keuzes die onze gezondheid ondersteunen, zonder onnodige risico's te nemen. Uw huisarts of cardioloog begeleidt u hier altijd graag bij.