085 – 303 86 20

CCN neemt deel aan internationaal onderzoek voor cardiale CT en kunstmatige intelligentie

20221214 CCN JoniIsraeli 151 ER5 9096

Met trots vermelden we dat Cardiologie Centra Nederland deelneemt aan het baanbrekende COMBINE-onderzoek. Dit onderzoek is gericht op verbetering van de interpretatie van de cardiale CT met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Met dit internationale onderzoeksconsortium, ondersteund door de Europese Unie en in samenwerking met onder andere het Amsterdam UMC, Philips en enkele gerenommeerde Europese ziekenhuizen, kan de zorg voor hartpatiënten worden verbeterd. 

Waarom dit onderzoek?

Elk jaar worden talloze mensen getroffen door een hartinfarct of pijn op de borst door vernauwingen van de kransslagaders. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen door de wereldwijde vergrijzing en toename van obesitas en diabetes. 

Het belang van de cardiale CT-scan 

Met een cardiale CT-scan kunnen de kransslagaders op een eenvoudige en veilige manier worden afgebeeld. Eventuele vernauwingen kunnen worden aangetoond, waardoor, indien nodig, vroegtijdig met een behandeling kan worden gestart. Ingrijpende diagnostiek kan met een cardiale CT-scan (hartcatheterisatie) bij meer dan 50% van de patiënten voorkomen worden. Tegelijkertijd geeft de CT-scan essentiële informatie omtrent de vorm en samenstelling van de kransslagadervernauwing. Het idee is om met de toepassing van kunstmatige intelligentie bepaalde dotter-technieken optimaal in te zetten om daarmee de resultaten van deze behandelingen te verbeteren. Daarom heeft CCN, in samenwerking met het Amsterdam UMC, een cardiale CT unit gebouwd voor deze patiëntengroep. 

Innovatie voor de zorg in de toekomst 

Deze internationale samenwerking bevordert het delen van kennis en innovatie, wat uiteindelijk leidt tot een grotere toegankelijkheid tot de modernste cardiale zorg en een betere gezondheid voor een grote groep hartpatiënten wereldwijd. Vanuit ons CCN- hart dragen wij graag bij aan internationaal onderzoek om de zorg toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoog te houden. Dat is onze missie.