085 – 303 86 20

Cardiologie Centra Nederland verwelkomt 300.000e patiënt

Ruth Carasso en Aernout Somsen

Een mijlpaal vandaag in Amsterdam: op de locatie van Cardiologie Centra Nederland aan de Karel Dujardin straat in Amsterdam mochten we onze 300.000e patiënt verwelkomen. Mede-oprichter Aernout Somsen reikte bloemen en een diner-cheque uit aan zijn patiënt, mevrouw Ruth Carasso. CCN werd in 2006 opgericht door hem en zijn collega Igor Tulevski. Inmiddels is CCN met 12 locaties en ruim 70 cardiologen het grootste netwerk voor cardiologische zorg in Nederland. De zorg van CCN wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Dit jaar verwachten we 50.000 patiënten te begroeten.

Aernout Somsen: “We zijn er vooral ook trots op dat we als CCN-team de afgelopen 17 jaar steeds een hoge waardering van onze patiënten en de huisartsen hebben gekregen. Met ons concept van een snelle afspraak, en een diagnose en behandelplan binnen twee uur, zorgen we ervoor dat we patiënten snel duidelijkheid kunnen bieden. En ook onze innovaties op het gebied van eHealth helpen daarbij.”

 

Een unieke plek in het Nederlandse zorgsysteem

Somsen en Tulevski waren in 2006 voorloper op het gebied van vernieuwing van de cardiologische zorg. Somsen: “Wij zien in onze klinieken laag-complexe patiënten die door de huisarts worden verwezen. Indien complexe behandeling nodig is, kunnen wij de patiënt dankzij onze samenwerking met een groot aantal ziekenhuizen, direct doorverwijzen naar de juiste behandelplek. Veel van mijn collega’s zijn ook aan een topklinisch of academisch ziekenhuis verbonden. Ongeveer 10% van de patiënten heeft daadwerkelijk hoogtechnologische zorg in een ziekenhuis nodig. De andere 90% dus niet. Het zorgaanbod van CCN is daarmee in lijn met de ambities van het nieuwe Integraal Zorg Akkoord (IZA); ‘de juiste patiënt op de juiste plaats’. Dit is een  kosten-effectieve manier om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, en wachtlijsten in de zorg zo kort mogelijk te houden."

 

 

 

HartWacht

Somsen ziet ook een grote toekomst voor ontwikkelingen op het gebied van eHealth om de zorg betaalbaar en bereikbaar te houden. “In 2016 lanceerden we HartWacht, een systeem dat ervoor zorgt dat een patiënt waar ook ter wereld 24/7 een cardioloog 'dichtbij heeft'. Hartpatiënten kunnen zelf metingen verrichten met speciale medische apparaatjes, waar en wanneer dit gewenst is. De data worden dan beoordeeld door ons HartWacht team in Dokkum en bij relevante afwijkingen wordt er direct actie ondernomen.” Medio 2022 kondigde CCN samenwerking aan met AliveCor, waardoor de ‘zorg op afstand’ van CCN beschikbaar is in 19 Europese landen. En eerder dit jaar kondigde CCN een onderzoek aan naar het gebruik van de ingebouwde hartslagmeter en ECG scanner in de Apple Watch. Somsen: “Daarmee kan de zorg voor hartpatiënten nog eenvoudiger en laagdrempeliger worden.” 

 

De inspanningen van CCN voor het bereikbaar en betaalbaar houden van de zorg houden daarmee niet op. In 2022 werd de Echocardiografie Academie gestart, waar nieuwkomers in Nederland worden opgeleid tot echocardiografist. Daar is in Nederland een groot tekort aan. Vanuit de kliniek in Utrecht wordt hard gewerkt om meer aandacht te hebben voor leefstijl en voeding in relatie tot cardiologische klachten. Via live workshops en webinars worden huisartsen geïnformeerd over recente onderzoeken en ontwikkelingen op dat gebied.