085 – 303 86 20

Bewust hyperventileren voor het onderwater zwemmen; verstandig of niet?

man having fun summer vacation

De lente komt eraan en het zwembad gaat binnenkort weer open. Zwemmen is een heel goede manier om fit te blijven en uw hart en bloedvaten in optimale conditie te houden. Veel mensen zien het als een uitdaging om zo lang mogelijk onder water te zwemmen; vaak tijdens een wedstrijdje met vrienden. En sommigen bereiden zich daarop voor door een snelle en diepe ademhaling. Maar is dat wel verstandig?

De snelle en diep ademhaling wordt ook wel hyperventilatie genoemd. Hyperventileren voordat u onder water duikt of zwemt, kan gevaarlijk zijn, omdat het kan leiden tot hypoxie: een gevaarlijk lage zuurstofconcentratie in het bloed.

 

Wanneer we hyperventileren, ademen we veel koolstofdioxide uit. Koolstofdioxide zet de ademhalingsspieren aan om meer te ademen; de belangrijkste trigger voor de ademhaling. Bij een lage koolstofdioxide-concentratie in het bloed, neemt de ademhalingsprikkel af.  Daardoor kan het lichaam het gevoel krijgen dat het meer zuurstof heeft dan het in werkelijkheid heeft. Als gevolg hiervan signaleert het lichaam mogelijk pas de noodzaak om te ademen als het te laat is. En dat kan leiden tot een potentieel gevaarlijke situatie.

 

Wanneer de adem onder water wordt ingehouden na hyperventilatie, zal het lichaam snel de beschikbare zuurstof opgebruiken. Aangezien het lichaam geen prikkel heeft om te ademen (de koolstofdioxide-concentratie is door het hyperventileren zeer laag), kan het ertoe leiden dat de adem langer ingehouden wordt dan goed is. Het risico op verdrinking of flauwvallen onder water door zuurstofgebrek neemt daardoor toe.

 

Kortom: we raden af om te hyperventileren voordat u onder water gaat zwemmen of duiken. Dit omdat dit gevaarlijk kan zijn en het risico op een ongeluk vergroot. Het advies van onze artsen: geniet van het zwemmen en doe uw onderwater baantjes op veilige wijze.