085 – 303 86 20

Bestrijdingsmiddelen: met welke moet u extra oppassen?

farmer spraying vegetables garden with herbicides man black apron

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die ook schadelijk kunnen zijn voor het hart en het cardiovasculaire systeem. Pas dus goed op bij het gebruik ervan en volg altijd de instructies op de verpakking.

Hier zijn enkele voorbeelden van bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn::

Organofosfaten: dit zijn pesticiden die vaak worden gebruikt in de landbouw en tuinbouw om insecten te bestrijden. Ze kunnen de hartslag verhogen en een verstoorde hartfunctie veroorzaken, vooral bij langdurige blootstelling.

Herbiciden: deze worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Herbiciden kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.

Insecticiden worden gebruikt om insecten te bestrijden en kunnen het risico op hartaandoeningen verhogen door ontstekingen te veroorzaken. Ook kunnen ze de ‘endotheliale functie’ (de binnenste bekleding van bloedvaten) beschadigen.

Fungiciden: deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tegen schimmels. Ze kunnen hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire problemen veroorzaken.

Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen en altijd de instructies op de verpakking te volgen. 

Als u zich zorgen maakt over de mogelijke effecten van bestrijdingsmiddelen op uw gezondheid, kunt u het beste advies vragen aan een gezondheidsexpert of uw dokter.