Benauwdheidsklachten zijn gerelateerd aan diverse aandoeningen
Benauwdheid, ook wel kortademigheid genoemd, kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen voelen een strak gevoel op de borst, alsof er iets zwaars op drukt. Anderen merken dat ze kortademig worden bij inspanning, zoals traplopen of zelfs rustig wandelen. In ernstige gevallen kan iemand deze klacht zelfs in rust hebben.
De oorzaken kunnen verschillen; aandoeningen aan de longen, zoals astma of een infectie, kunnen voor benauwdheid zorgen, maar ook door psychische klachten zoals stress en paniek kunnen deze klachten ontstaan. Ook hartproblemen kunnen een oorzaak zijn, vooral als er ook sprake is van een beklemmend of zwaar gevoel op de borst, duizeligheid, misselijkheid, of pijn die uitstraalt naar de armen, kaak of rug.
Wees alert! Vrouwen hebben andere klachten dan mannen
Bij vrouwen zijn de symptomen van hartziekten soms anders dan bij mannen. Waar mannen vaak pijn of druk op de borst voelen, hebben vrouwen vaker last van 'vage' klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en jawel – benauwdheid. Omdat deze klachten niet altijd direct aan het hart worden gelinkt, kunnen ze minder snel serieus worden genomen. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen pas later worden gediagnosticeerd met een hartprobleem.
Benauwdheid bij vrouwen kan een teken zijn van hartfalen of een vernauwing in de kransslagaders, zelfs zonder typische klachten als pijn op de borst. Juist daarom is het belangrijk voor vrouwen om alert te zijn en bij aanhoudende klachten naar de huisarts te gaan.
Wanneer contact met uw huisarts?
We adviseren om uw huisarts te raadplegen als u last heeft van benauwdheid die:
- plotseling optreedt en erger wordt;
- optreedt in rust of bij lichte inspanning;
- gepaard gaat met pijn op de borst, zweten, misselijkheid of duizeligheid;
- niet vermindert bij ontspanning of rust;
- gepaard gaat met onverklaarbare vermoeidheid.
De huisarts zal proberen de oorzaak van uw benauwdheid te achterhalen. Hierbij kan een lichamelijk onderzoek belangrijke informatie geven. Soms zal de huisarts aanvullend onderzoek willen doen, zoals een ECG (elektrocardiogram) of een bloedtest.
Bij de huisarts: een ECG en een bloedbepaling
Ter diagnostiek kan de huisarts een hartfilmpje (ECG) maken en een bloedonderzoek doen. Het hartfilmpje helpt om de activiteit van het hart te beoordelen. Bij het bloedonderzoek wordt het NTproBNP gemeten. Deze bloedwaarde is verhoogd bij overbelasting van de hartkamer(s) en wordt gebruikt om hartfalen uit te sluiten.
Als het ECG en/of de bloedbepaling afwijkt, wordt u doorverwezen naar een cardioloog. Deze zal met behulp van een echocardiogram, CT of MRI het hart en de hartfunctie in beeld brengen.
Neem benauwdheidsklachten serieus
Neem dus uw benauwdheidsklachten serieus, omdat het een uiting kan zijn van een hartziekte. Dit geldt vooral voor vrouwen, bij wie hartproblemen zich vaker op deze wijze aankondigen.
Bij Cardiologie Centra Nederland staan wij klaar om, als de huisarts het nodig vindt, de juiste onderzoeken uit te voeren om zodoende snel zekerheid te geven over de oorzaak van uw klachten. Als het nodig is kan een behandeling direct worden gestart. U kunt op ons rekenen.