085 – 303 86 20

Als een kus je hart sneller doet kloppen…

happy couple love holding red heart 1

Vandaag vieren we wereldwijd Wereld Kus Dag, International Kissing Day. Iedere 6e juli staan we stil bij dit fenomeen. Als jouw lippen een ander raken, dan spreek je van een kus. Dit ritueel is eeuwenoud en heeft vele betekenissen. Naast begroeting, verzoening en afscheid associëren wij de zoen voornamelijk met liefde en vriendschap en dus met een goed gevoel. Misschien vraag je je af: wat vinden cardiologen daar eigenlijk van?

Een goed gevoel kan je zien als een diepe en warme emotie. Maar je kan het ook zien als een biologisch fenomeen dat wordt veroorzaakt door stoffen die de hersenen en zenuwen activeren; neurotransmitters zoals adrenaline, dopamine, serotonine en oxytocine. Deze stoffen komen vrij bij het zoenen en vergroten de doorbloeding van de hersenen, geven “knikkende knieen” en zorgen ervoor dat jouw pupillen groter worden (een mogelijke verklaring voor het fenomeen dat je je ogen sluit tijdens het zoenen). 

 

Ook het hart gaat sneller kloppen tijdens het zoenen en zie: de relatie tussen emotie en het hart is gelegd! Met name het vrijkomen van oxytocine in de hersenen bij zoenende verliefde mensen heeft een gezond effect. Enerzijds geeft deze neurotransmitter een verzadigd gevoel en zorgt ervoor dat je minder eet. Hiermee wordt de kans overgewicht kleiner en daardoor heb je minder kans op een hoge bloeddruk en diabetes. Anderzijds remt het de werking van cortisol, een stresshormoon, zodat je beter kan ontspannen.

 

Dus adviseren wij: kus jouw geliefde vaak en vol overgave en geniet en passant van de bijwerking: een gezonder leven.

xxx!

 

CCN