085 – 303 86 20

Als de blaadjes vallen: is somberheid slecht voor je hart?

Autumn leaves 005V1 06

Links en rechts beginnen de eerste blaadjes al van de bomen te vallen. De herfst nadert.
Voor sommige mensen is dit een periode waarin somberheid overheerst; depressieve gevoelens. Zijn die gevoelens ook slecht voor het hart?

Het is al langer bekend dat patiënten met hart- en vaatziekten en hogere kans hebben om depressief te worden. Die depressieve gevoelens kunnen zelfs de kans op overlijden vergroten. In revalidatieprogramma’s voor hartpatiënten wordt hier al rekening mee gehouden. Deze depressieve gevoelens te lijf gaan is erg belangrijk. 

 

Interessant is of, andersom, depressie ook kan leiden tot hart- en vaatziekten. Hierover zijn al veel wetenschappelijke artikelen geschreven. Wie af en toe last heeft van een gevoel van somberheid, hoeft zich niet direct zorgen te maken. Maar als deze somberheid meer dan twee weken aanhoudt, dan kan er sprake zijn van depressie. Depressie gaat gepaard met “chronische” stress en dat leidt weer tot een hogere bloeddruk, hartritmestoornis, vaatwandbeschadiging en vermindering van het immuunsysteem. Ook gaat een depressie vaak gepaard met een slechte leefstijl, zoals roken, ongezond eten, weinig bewegen en overgewicht. Ook dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. 

 

Kortom: als u zich deze herfst even wat somberder voelt, is er, wat betreft de cardioloog, niets aan de hand. Maar als u na twee weken nog steeds overmand wordt door depressieve gevoelens en niet kunt genieten van de prachtige herfstkleuren en de heerlijke frisse, zonnige herfstdagen: overleg dan even met uw huisarts en voorkom erger. Voor hoofd én hart.