085 – 303 86 20

Pacemaker

Als een trage hartslag de oorzaak is voor duizeligheid en flauwvallen kan een pacemaker nodig zijn. Een pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat de hartslag voldoende hoog blijft zodat er geen klachten meer optreden. Zo'n pacemaker wordt meestal onder de huid geplaatst en is via een of meerdere kabeltjes met het hart verbonden en waakt constant, gedurende jaren, over de hartslag en grijpt in wanneer dat nodig is.

Wanneer is een pacemaker noodzakelijk?

Een trage hartslag komt vaak voor en is meestal geen ziekte. Bij klachten van duizeligheid of flauwvallen dient de huisarts te worden geconsulteerd. De huisarts besluit of de trage hartslag analyse behoeft door een cardioloog.

De cardioloog kan aantonen of de klachten worden veroorzaakt door een verminderde geleiding van de elektrische puls in het hart hetgeeen aanleiding kan geven tot pauzes in de hartslag. In dat geval kan een pacemaker noodzakelijk zijn.

Hoe wordt een pacemaker geplaatst?

Onder plaatselijke verdoving (in de buurt van uw schouder, meestal de linker schouder) wordt een toegang gemaakt tot een bloedvat. Via dit bloedvat worden er een of meerdere elektriciteitsdraadjes in het hart gebracht en daar vastgezet. Deze draadjes worden dan aan de pacemaker verbonden. De pacemaker wordt vervolgens daar onder de huid geplaatst. De huid wordt daarna weer dicht gehecht. Deze ingreep vindt plaats in het ziekenhuis en duurt enkele uren.

Wat kan er fout gaan tijdens of na het plaatsen van een pacemaker?

Het plaatsen van een pacemaker is een routine ingreep en, gelukkig, komen complicaties niet vaak voor. Zeldzame complicaties zijn:

  • beschadiging van het bloedvat of long tijdens het plaatsen van de pacemaker draadjes
  • suboptimale positie van de elektriciteitsdraadjes waarvoor deze opnieuw moeten worden geplaatst.
  • een blauwe plek ter plaatse van de pacemaker
  • infectie van de pacemaker door bacteriën

Hoe lang gaat een pacemaker mee?

De levensduur van de pacemaker wordt bepaald door de batterij en hoe vaak een pacemaker een elektrische puls moet afgeven. Gemiddeld gaat een pacemaker 6 tot 12 jaar mee.

De pacemakertechnicus zal de batterij goed in de gaten houden bij de regelmatige controles. Als de batterij bijna op is, wordt een pacemakervervanging gepland. In dat geval zal alleen de pacemaker worden vervangen; de draadjes blijven op hun plaats aangezien deze tientallen jaren mee gaan.

Hoe ziet het leven met een pacemaker eruit?

De eerste weken na de plaatsing van de pacemaker mag de arm aan de kant van de pacemaker niet boven schouderhoogte en niet op de rug komen. Minimaal 1 keer per jaar zal de pacemakertechnicus en de cardioloog de pacemaker controleren.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een pacemaker heb?

Er zijn situaties die een patiënt met een pacemaker moet vermijden. Hierover wordt informatie gegeven door de pacemakertechnicus. Bij veiligheidspoortjes (zoals op vliegveld) kan het alarm afgaan. Elke patiënt met een pacemaker krijgt een pasje waarop staat dat hij of zij drager is van een pacemaker.

Veelgestelde vragen

  • Waarom heb ik een pacemaker nodig?

    Uw cardioloog heeft de indicatie gesteld voor een pacemaker. De reden voor implantatie van een pacemaker kan verschillen. Meestal hebben patiënten een trage hartslag die leidt tot duizeligheid, flauwvallen en conditieverlies. Ook kan, in het kader van hartfalen, een pacemaker nodig zijn om de pompfunctie van het hart te verbeteren.

  • Hoe lang gaat een pacemaker mee?

    De levensduur van de pacemaker wordt bepaald door de batterij en hoe vaak de pacemaker een elektrische puls moet afgeven. Gemiddeld gaat een pacemaker 6 tot 12 jaar mee. De pacemakertechnicus zal daarom de batterij goed in de gaten houden bij de regelmatige controles. Als de batterij bijna op is, wordt een pacemakervervanging gepland. Alleen de pacemaker wordt vervangen; de draadjes blijven op hun plaats aangezien deze tientallen jaren mee gaan.

  • Is een pacemakerimplantatie gevaarlijk?

    Het plaatsen van een pacemaker is een routine ingreep. Deze techniek wordt al decennia gebruikt. De technieken zijn geoptimaliseerd en de pacemaker en de draden zijn verfijnd. Hierdoor wordt de implantatie van een pacemaker gezien als een veilige procedure met een lage kans op complicaties.

  • Wat kunnen mogelijke complicaties zijn bij plaatsing van een pacemaker?

    Gelukkig komen complicaties bij de implantatie van een pacemaker zelden voor. Deze zeldzame complicaties zijn:

    • beschadiging van het bloedvat of long tijdens het plaatsen van de pacemakerdraden
    • suboptimale positie van de elektriciteitsdraden waarvoor deze opnieuw moet(en) worden geplaatst.
    • een blauwe plek ter plaatse van de pacemaker
    • infectie van de pacemaker en draadjes door bacteriën
  • Wanneer moet een pacemaker worden vervangen?

    De meest voorkomende reden voor vervanging van een pacemaker is het einde van de levensduur van de batterij (gemiddeld zo'n 6-12 jaar). Alleen de pacemaker dient dan vervangen te worden. De draadjes die in uw hart zijn aangebracht kunnen veel langer meegaan dan de batterij van de pacemaker.

  • Wanneer moeten de draadjes van de pacemaker worden verwijderd of vervangen?

    De draadjes die de pacemaker met uw hart verbinden kunnen tientallen jaren meegaan. Het komt zelden voor de dat draadjes beschadigd raken en deze niet voldoende de pacemaker puls voort kunnen geleiden naar het hart. Dan dienen de draadjes vervangen te worden. De pacemakertechnicus kan alle draadjes doormeten en tijdig zien of de functie afneemt zodat een vervanging kan worden gepland.