De aortaklep kan vernauwd zijn of lekken. Dit wordt respectievelijk een aortaklepstenose en een aortaklepinsufficiëntie genoemd.
Aortaklepstenose (vernauwing)
Hierbij is de aortaklep vernauwd en ondervindt het bloed hinder wanneer het uitgepompt wordt door de linker ventrikel. Een vernauwing kan ontstaan door:
- ouderdom (degeneratie)
- aangeboren afwijking (bicuspide aortaklep)
- bestraling (radiotherapie)
Een aortaklepstenose is de meest voorkomende klepafwijking en komt voor bij 1 op de 8 mensen van boven de 75 jaar.
Klachten die optreden bij een aortaklepstenose zijn:
- inspanning gerelateerde benauwdheid
- pijn op de borst
- duizeligheid (wegraking)
Als deze klachten optreden bij een ernstige vernauwing van de aortaklep dan dient een klepvervanging plaats te vinden.
Aortaklepinsufficiëntie (lekkage)
Het bloed dat aanvankelijk door de linker ventrikel is uitgepompt, lekt bij deze aandoening van de aorta terug in de linker ventrikel. Het hart moet daardoor veel meer bloed per slag uitpompen.
Een lekkage kan ontstaan door:
- ouderdom (degeneratie)
- ontsteking (bacteriële infectie; endocarditis)
- verwijding van de aorta (aneurysma)
- scheuring van de aorta (dissectie)
- trauma van de borst (bijvoorbeeld bij een auto ongeluk)
- aangeboren afwijking (bicuspide aortaklep)
Er zijn opvallend weinig klachten van een aortaklepinsufficiëntie. Dit komt doordat de lekkage plaatsvindt tussen twee hartslagen in; het moment waarop de hartkamers zich ontspannen. Als bij inspanning de hartfrequentie toeneemt dan zal de periode tussen twee hartslagen afnemen en de lekkage aldus verminderen. Daarom kunnen patiënten met een ernstige aortaklepinsufficiëntie vaak nog sporten.
Als de hartkamer uitgeput raakt (hartfalen) bij een ernstige lekkage, ontstaat conditieverlies en benauwdheid en dient de klep te worden vervangen of gerepareerd.
De behandeling
Aortaklepvervanging:
Een aortaklep kan worden vervangen via de “klassieke” weg waarbij de borstkas wordt geopend en de hartchirurg een klepvervanging uitvoert. Dit kan door de implantatie van een biologische klep (weefsel van een rund of varken) of een kunstklep (Carbon).
Als de patiënt op leeftijd is en bijkomende medische problemen heeft die een hartoperatie risicovol maken, dan kan een klepvervanging plaatsvinden via de liesslagader (TAVI). Deze ingreep wordt uitgevoerd door de cardioloog.
Een klepvervanging kan ook minimaal invasief worden uitgevoerd. Hierbij worden enkele kleine openingen in de borstkas gemaakt waardoor camera’s en gereedschap worden ingebracht zodat de chirurg de reparatie (scopisch) kan uitvoeren
Aortaklepreparatie
Een zogenaamde aortaklepplastiek kan soms bij een aortaklepinsufficientie worden uitgevoerd. De chirurg repareert de klep zodat de patiënt geen klepvervanging nodig heeft.