Menu
Updates n.a.v. Coronavirus
Hier vindt u updates en mededelingen rondom het Coronavirus en uw bezoek aan onze kliniek.

Fietstest / ergometrie

Bij een fietstest wordt een hartfilm gemaakt terwijl u fietst. Hierbij worden uw hartritme en bloeddruk gemeten en kan gecontroleerd worden of uw hart zuurstoftekort heeft bij inspanning.

Het onderzoek

De fietstest vindt plaats op een hometrainer. Het is handig om tijdens dit onderzoek comfortabele kleding te dragen, bijvoorbeeld sportkleding en sportschoenen.

Er worden elektrodes met behulp van plakkers (die met snoertjes aan een ECG-apparaat vastzitten) op uw bovenlichaam geplaatst. Het hartritme ontstaat door elektrische prikkels die uw hart aanzetten om samen te trekken. Een ECG-apparaat registreert deze prikkels en zet ze om in een hartfilm.

Nadat de plakkers geplaatst zijn, volgt u de instructies van de verpleegkundige op. U wordt gevraagd om rustig te beginnen met fietsen. De weerstand wordt langzaam opgevoerd, waardoor uw hartritme stijgt.

Het kan zijn dat u tijdens het fietsen klachten krijgt (bijvoorbeeld pijn of een drukkend gevoel op de borst). Het is belangrijk dat u dit direct aangeeft. Mocht u het niet meer vol kunnen houden, dan kunt u dit ook aangeven. De verpleegkundige zal in dat geval de weerstand van de fiets verminderen, zodat u rustig kunt uitfietsen.

Duur van het onderzoek

De fietstest duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Dit kan echter per persoon verschillen.