Menu
Updates n.a.v. Coronavirus
Hier vindt u updates en mededelingen rondom het Coronavirus en uw bezoek aan onze kliniek.

CT-scan

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een onderzoek  met röntgenstralen, dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. Het verschil is dat het apparaat om u heen draait. Zo kunnen het hart en de bloedvaten van het hart van meerdere kanten in beeld worden gebracht. Er wordt met name gekeken naar slagaderverkalking in de vaten of vernauwing van de kransslagaders. 

Het onderzoek

De centrum-assistent meet eerst uw bloeddruk en hartslag. Indien nodig krijgt u een medicijn om uw hartslag tijdelijk te verlagen.

Om hart en bloedvaten beter zichtbaar te maken dienen we tijdens de CT-scan via een infuus contrastvloeistof toe. U kunt van de contrastvloeistof een warm gevoel krijgen, of een metaalsmaak in de mond. Deze onschuldige bijwerkingen verdwijnen na een paar minuten. In de loop van de dag plast u de contrastvloeistof weer uit.

Als u op de  CT-scanner plaats heeft genomen is het belangrijk dat u stil blijft liggen en, wanneer gevraagd, uw adem inhoudt. Dat voorkomt bewogen beelden. De laborant(e) maakt eerst een overzichtsopname. Vervolgens wordt de scan met contrastvloeistof gemaakt. Net voor deze scan krijgt u een spray onder de tong om ook de kransslagaders beter zichtbaar te maken.

Duur van het onderzoek

De CT-scan duurt inclusief voorbereiding ongeveer 30 minuten; de scan zelf duurt zo’n 5 minuten. Als wij u nog extra medicijnen geven voor een rustige hartslag, vragen wij u om in onze wachtkamer 60 minuten te wachten totdat het medicijn is ingewerkt.