Updates n.a.v. Coronavirus
Hier vindt u updates en mededelingen rondom het Coronavirus en uw bezoek aan onze kliniek.

Coronavirus

Updates en mededelingen

Op deze pagina vindt u al onze meest recente informatie en mededelingen over het Coronavirus. Lees verder voor informatie over:

  • Derde coronavaccinatie
  • Maatregelen in onze klinieken en informatie over uw afspraak
  • Veelgestelde vragen

Maatregelen

in onze klinieken

Update:
Derde coronavaccinatie

Patiënten met een ernstige afweerstoornis ontvangen momenteel een oproep voor hun derde coronavaccinatie. Dit vaccin behoort tot de standaardvaccinatie van deze kwetsbare groep patiënten.

Een derde vaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming op peil te brengen. Alle mensen van 60 jaar en ouder kunnen deze derde vaccinatie krijgen. Mensen van 80 jaar en ouder ontvangen als eerste een uitnodiging om deze extra prik in december te halen.

De Gezondheidsraad adviseert de derde vaccinatie voor deze groepen mensen als extra bescherming.

Momenteel is er geen specifiek advies voor patiënten met hart- en vaatziekten. Indien dat verandert, zullen wij u daarover op deze plek informeren.

CCN adviseert patiënten de richtlijn van het RIVM te volgen. Heeft u vragen omtrent de coronavaccinatie, dan verwijzen wij u naar de GGD.

Uw afspraak

Informatie over uw afspraak

De uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft bij Cardiologie Centra Nederland geleid tot extra maatregelen om u maximaal te beschermen tegen de verspreiding van het virus.

Cardiologie Centra Nederland volgt de landelijke richtlijn van het RIVM  en adviezen van Rijksoverheid en adviseert u om dit ook te doen.

Alle locaties van Cardiologie Centra Nederland zijn geopend. Wij verzoeken patiënten die last hebben van neusverkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn of koorts, contact met ons op te nemen voor het verzetten van de afspraak. Daarnaast verzoeken wij u een mondneusmasker te dragen in de openbare ruimtes van onze centra en niet eerder dan maximaal 10 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn.

Graag beantwoorden wij zo veel mogelijk vragen in de veelgestelde vragen hieronder.

FAQ

Veelgestelde vragen

Vaccinatie

Heb ik een derde coronavaccinatie nodig?

Patiënten met een ernstige afweerstoornis ontvangen momenteel een oproep voor hun derde coronavaccinatie.

Alle mensen van 60 jaar en ouder kunnen een derde vaccinatie krijgen. Mensen van 80 jaar en ouder ontvangen als eerste een uitnodiging om deze extra prik in december te halen.

Momenteel is er geen specifiek advies voor patiënten met hart- en vaatziekten. Indien dat verandert, zullen wij u daarover op deze plek informeren.

Heeft u vragen omtrent de coronavaccinatie, dan verwijzen wij u naar de GGD.

Ik heb een erfelijke hartziekte. Kan ik mij gewoon laten vaccineren tegen COVID-19?

Wij adviseren iedereen om zich te laten vaccineren tegen het Coronavirus (tenzij er een allergie is voor een van de bestanddelen van het vaccin). Dit advies geldt dus ook voor de volgende patiëntgroepen:

1. Alle patiënten met Brugada syndroom (inclusief patiënten bij wie de diagnose is gesteld o.b.v. een positieve medicamenteuze provocatietest zonder additionele diagnostische criteria).

2. Alle patiënten die drager zijn van een (waarschijnlijk) pathogene variant in het cardiale natriumkanaalgen SCN5A, uitgezonderd SCN5A varianten die leiden tot het congenitaal lange-QT syndroom type 3.

3. Alle patiënten met een andere erfelijke hartziekte én daarnaast hartritmestoornissen of hartfalen.

NB: Geadviseerd wordt om patiënten met Brugada syndroom en/of een SCN5A mutatie (bovengenoemde categorieën 1 en 2) om 1 uur voor toediening van het vaccin te starten met inname van paracetamol. Klik hier voor meer informatie.

Een uitgebreid vaccinatie-advies voor voor patiënten met een erfelijke hartziekte vindt u op deze pagina.

Ik gebruik antistolling (Acenocoumarol of Fenprocoumon). Kan ik mij gewoon laten vaccineren tegen COVID-19?

U krijgt de komende weken of maanden een uitnodiging voor het Corona-vaccin. Dit is een injectie in de spier. Dit kan ook bij gebruik van bloedverdunners veilig. Zeker als op het moment van het prikken de INR onder de 3.5 is. Er kan door de injectie een bloeduitstorting optreden op de prikplek in de arm. Maar, het niet vaccineren is een groter risico dan het risico op een bloeduitstorting.

Ons advies is als volgt:

– Krijgt u een uitnodiging voor het Corona-vaccin? Geef de datum door aan de trombosedienst (per mail / op telefoonnummer / bij volgende INR-controle)
– Was de laatste INR-meting voor de vaccinatie (te) hoog (INR > 3.5)? Dan moet u zeker contact opnemen met de trombosedienst, om te zorgen dat de INR op het moment van prikken niet te hoog is.
– Na de vaccinatie de prikplek 2 minuten stevig af (laten) drukken, niet wrijven

Let op: dit geldt alleen voor patiënten die bloedverdunning gebruiken en door de trombosedienst worden gecontroleerd. Alle andere bloedverdunners kunnen zonder probleem worden doorgebruikt rondom de vaccinatie.

Kan ik mij ondanks mijn hartklachten en/of medicatie hiervoor gewoon laten vaccineren tegen COVID-19?

Iedereen die GEEN absolute contra-indicatie (ernstige allergie) voor een van de bestanddelen van het vaccin heeft, adviseren wij zich te laten vaccineren tegen COVID-19.

Kan CCN een verklaring afgeven over de urgentie van vaccinatie bij mij als patiënt?

CCN heeft geen rol in het vaccinatieproces en de bepaling van vaccinatie urgentie. De huisarts heeft van het Ministerie van VWS de opdracht gekregen om patiënten te vaccineren, waarbij de hoog risico patiënten voorrang krijgen. Aan de hand van de verslaglegging door de cardioloog na ieder consult kan de huisarts een inschatting maken van de kwetsbaarheid van de patiënt voor COVID19. Met deze risicoschatting zal de huisarts, aan de hand van de regels van het Ministerie van VWS, de vaccinatie urgentie bepalen en een planning voor vaccine toediening maken.

Afspraak bij de Cardiologie Centra

Ik ben door mijn huisarts naar Cardiologie Centra Nederland verwezen. Kan ik een afspraak maken?

Zeker, U kunt een afspraak maken via ons afspraken team. Het telefoonnummer is 085-303 86 20.

Ik heb een afspraak, kan ik gewoon langskomen?

Ja, u bent van harte welkom in onze centra. Alleen wanneer u last heeft van klachten als neusverkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn of koorts, vragen wij u contact met ons op te nemen voor het verzetten van uw afspraak.

Moet ik een mondneusmasker dragen?

Ja, wij verzoeken u dringend een mondneusmasker te dragen in de openbare ruimtes van onze centra.

Kan er iemand met mij meekomen?

Om drukte te voorkomen, kunnen begeleiders helaas niet mee naar binnen. Wij vragen begeleiders om voor het centrum of in de auto te wachten.

Een begeleider is alleen toegestaan bij minderjarige of hulpbehoevende patiënten. In dit geval geldt:

  • Er mag 1 begeleider mee
  • De begeleider heeft geen coronaklachten

Mag ik mijn (jonge) kinderen meenemen naar de afspraak?

Om drukte te voorkomen, verzoeken wij u geen kinderen mee te nemen naar uw afspraak. Dit is daarnaast vaak ook niet handig bij diverse onderzoeken.

Ik heb een verwijsbrief naar een ander ziekenhuis, maar kan bij hen niet terecht of wordt door hen naar jullie doorverwezen. Blijft mijn verwijsbrief geldig en kan ik bij jullie een afspraak maken?

Ja, uw verwijsbrief blijft geldig. Iedereen met een verwijsbrief is welkom, ook als u in eerste instantie naar een andere zorgaanbieder bent verwezen. U kunt een afspraak maken via ons afspraken team. Het telefoonnummer is 085-303 86 20.

Ik ben door jullie verwezen naar een ander ziekenhuis voor een onderzoek of ingreep, wat moet ik nu doen?

Indien u onlangs door één van onze centra verwezen bent voor een onderzoek of ingreep in een ander ziekenhuis dan verwijzen we u voor vragen hierover naar het betreffende ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen worden geplande onderzoeken en ingrepen op het moment uitgesteld, in andere niet. Mocht u zich zorgen maken om de wachttijd of hier vragen over hebben, dan kunt u contact opnemen met uw Cardiologie Centrum.

Overig

Wat te doen bij corona (Covid-19) symptomen?

We verzoeken patiënten die last hebben van neusverkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn of koorts, contact met ons op te nemen voor het verzetten van de afspraak.

Heeft u algemene vragen over het coronavirus?

Bekijk de website van het  RIVM  of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351

Mijn vraag staat er niet bij!

  • Neemt u gerust contact op, voor al uw vragen zijn wij bereikbaar op nummer 085 – 303 86 20.

Actualiteiten

Coronavirus updates